Investovanie do akcií futbalových klubov = rizikové!

Medzi najprestížnejšie kluby, ktoré vstúpili na akciový trh patrí Manchester United, Chelsea FC, FC Liverpool či taliansky Juventus Turín. Pred investovaním do podielov futbalových klubov nemusíte byť športovým nadšencom a znalcom. Keď sa však športu rozumiete, je to plus, no ak nie, netreba sa hneď znepokojovať.

Dôležitejšie je, aby ste sa pred kúpou akcií futbalových klubov oboznámili s ich príjmami či nákladmi. Takže aké sú najčastejšie príjmy futbalových klubov? Ide najmä o príjmy z poskytnutia televíznych práv, prenájmu, predaja lístkov či reklamy. K hlavným nákladovým položkám patria platy hráčom a manažérom, nákup nových hráčov či údržba futbalového štadiónu.

Pozor na účtovníctvo

Investor sa stretne s nielen rôznymi obchodnými modelmi, ale tiež organizačnými štruktúrami či právnymi formami futbalových klubov. Taktiež by ste mali byť dobrým účtovníkom. Nie, to nie je sranda. Veď kým britský Arsenal Londýn hlási 11 dcérskych spoločností a vedie účtovníctvo podľa štandardov GAAP, Borusia Dortmund sa pridŕža štandardov IFRS. Každý klub tiež môže mať  stanovenú rôznu dobu odpisovania štadiónu, či iné účtovné obdobie, čo komplikuje vzájomné porovnanie tímov. Niekedy sa v účtovníctve vyskytnú aj finančné deriváty, ktoré prehľadnosť výkazov skomplikujú.

Kľúčom je športový úspech

Hlavným vodičom cien akcií je určite športový úspech tímu, od ktorého sa následne odvíjajú ekonomické ukazovatele tímu. Ak sa športovo tímu darí a dostane sa napr. do Ligy majstrov, príjmy z médií či predaja lístkov sú určite vyššie. S cenou akcií tiež môže zahýbať zranenie hráčov tímu, korupčné škandály či udalosti ako Majstrovstvá sveta vo futbale.

Treba si tiež uvedomiť, že akcie futbalových klubov sú vysoko volatilné, takže rizikové! Vysokej volatilnosti dosvedčuje viacero príkladov. Ak sa klubu jednoducho športovo zadarí, akcie si môžu pripísať aj 10 %-né zisky. Naopak, pri vypadnutí zo súťaže, nevydarenej kúpe hráča či finančných problémoch, môžu akcie stratiť aj 30 % svojej hodnoty.

V roku 2000, keď nemecký klub Borusia Dortmund vstupoval na burzu, stáli jeho akcie 11 eur. V roku 2010 už stáli menej než jedno euro a v súčasnosti sa točia okolo troch eur. Ďalším príkladom sú akcie klubu Aston Villa, ktorých cena v roku 1997 predstavovala 11 libier. Neskôr sa ich cena vyšplhala na 11,75 libier, no onedlho prepadla na neuveriteľných 102,5 pencí. Výrazné kolísanie ceny bolo vidieť aj pri akciách talianskeho Juventusu Turín. Po odhalení korupčného škandálu v roku 2006 sa akcie klubu prepadli tak hlboko, že obchodovanie s nimi muselo byť pozastavené.

Tak či onak, rovnako ako pri každej investícii, aj pri akciách futbalových družstiev je dôležité zohľadniť viacero aspektov. Pri tejto vysokovolatilnej investícii to platí viacnásobne. Veď nie nadarmo je známe, že až na pár výnimiek, investori nikdy nezarobili na futbalových akciách.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre