Finančné trhy: ECB zníži úrokové sadzby!

Očakávania finančných trhov sú jasné: Európska centrálna banka (ECB) by mala vo štvrtok znížiť úrokové sadzby a prisľúbiť ďalšie núdzové úvery.

Prezident ECB – Mario Draghi (na snímke) nedávno zdôraznil, že centrálna banka nemôže kompenzovať nečinnosť druhých! Zdá sa, že nečinnosť politikov skončila a cesta opatrení pre ECB sa uvoľnila.

Finančné trhy očakávajú, že ECB na svojom zasadnutí vo štvrtok zníži hlavnú refinančnú sadzbu zo súčasného jedného percenta na 0,75 %. Niektorí bankoví ekonómovia si dokonca myslia, že ECB by mohla stanoviť sadzbu na nizučkých 0,5 %. Taktiež by mohla znížiť úrokovú sadzbu na bankové depozitá, a to blízko k nule.

A čo inflácia?

V súčasnosti činí miera inflácie 2,4 % percent, čo je stále nad inflačným cieľom dve percentá. Inflácia v posledných mesiacoch poklesla a vzhľadom na klesajúce ceny ropy je pravdepodobné, že klesať bude i ďalej. Aj počas júnového zasadnutia ECB hlasovali niektorí členovia za zníženie úrokových sadzieb, čo zdôvodňovali slabým hospodárskym vývojom. Od tej doby sa hospodárska situácia ešte zhoršila, čo zvyšuje nádej, že ECB refinančnú sadzbu zníži. Ďalšie uvoľňovanie menovej politiky sa tento týždeň očakáva aj od Bank of England.

[poll id=”16″]

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre