ECB je ochotná zmierniť grécku diétu

Zdá sa, že Gréci môžu dúfať v úľavy v úspornej diéte, ktorú im nasadili medzinárodní veritelia – Európska únia, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka (tzv. Trojka).

Možné pristúpenie na úľavu naznačila ECB. Ako sa pre aténske noviny Kathimerini vyjadril jeden z členov výkonnej rady ECB, Jörg Asmussen (na snímke), je možné, že Trojka pristúpi k zmene určitých podmienok. Ako ďalej dodáva, hlavne by sa nemalo zo základných cieľov programu. Ochotu vyjednávať preukázal minulý týždeň aj Medzinárodný menový fond.

Už v auguste potrebujú Gréci ďalšiu finančnú tranžu od veriteľov. Ekonomika sa utápa v recesii a úspory v Grécku sa presadzujú ťažko. Na eurosamite v Bruseli sa grécka vláda zaviazala plniť svoje záväzky voči veriteľom. Experti Trojky pricestujú v nadchádzajúcom týždni do Atén, aby zanalyzovali ekonomický vývoj krajiny. Pre Asmussena je jasné, že rozhodnutie o možných úľavách môže prísť až po výsledkoch z tohto auditu.

Dohoda gréckej koalície, zložená z konzervatívcov, socialistov a demokratickej ľavice uvádza, že reformné a daňové opatrenia by mali byť predĺžené najmenej do roku 2016.  Vláda premiéra Antonisa Samarasa tiež požaduje, aby sa prepustilo menej štátnych úradníkov ako sa pôvodne naplánovalo.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre