Dopyt Číny po rope rastie

Čínske dovozy ropy z Iránu vzrástli v máji potom, ako obe krajiny vyriešili spor ohľadom platieb. Peking doviezol takmer 524 000 barelov denne, čo je o 35 % viac ako mesiac predtým. Nárast bol zaznamenaný aj napriek požiadavke USA, aby krajiny znižovali svoje dovozy z Iránu a vyhrážkam o sankciách pre inštitúcie podnikajúce v energetickom sektore Iránu.

Peking je najväčším odberateľom iránskej ropy a snaží sa svoj dovoz brániť. Ako uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničia, dovoz ropy je nevyhnutný pre vlastný hospodársky rozvoj Číny. Postup je tak úplne primeraný a legitímny.

Dovoz sa stáva kľúčový

Čínsky hospodárky rast v posledných rokoch spôsobil rast dopytu po energetických zdrojoch a krajina sa z pozície exportéra otáča na jedného z najväčších spotrebiteľov na svete. Dovoz z Iránu je kľúčovou súčasťou celkového dovozu palív do Číny.

Krajina je však pod tlakom na zníženie svojich dovozov z Iránu po tom, čo USA hrozia, že firmy zaoberajúce sa energetickým sektorom v Teheráne budú odrezané od amerického finančného systému.

Čínsky dovoz z Teheránu síce počas prvých štyroch mesiacov roka výrazne klesol, analytici predpokladali, že to bolo spôsobené predovšetkým pokračujúcim sporom ohľadom platieb a nízkemu sezónnemu dopytu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre