Čína s Brazíliou uzavreli swapovú dohodu

Čína a Brazília sa dohodli na uzatvorení menovej swapovej dohody, ktorá ich má chrániť pred globálnou finančnou krízou a posilňovať ich vzájomné obchodné vzťahy. Umožní centrálnym bankám týchto krajín výmenu ich domácich mien v hodnote 60 miliárd brazílskych reais alebo 190 miliárd  čínskych juanov (30 miliárd dolárov).

Suma môže byť použitá ako rezerva v časoch krízy, alebo tiež na posilnenie vzájomného obchodu. Čína je pre Brazíliu najväčším obchodným partnerom.

Čínska mena s globálnym významom?

Táto dohoda pritom nie je pre Čínu ojedinelá, ale len posledná z radu podobných dohôd medzi Čínou a jej obchodnými partnermi. V marci tohto roka, podpísala krajina dohodu s Austráliou v hodnote 30 miliárd austrálskych dolárov, na podporu bilaterálneho obchodu a investícii. Menové dohody má tiež s Hong Kongom a Japonskom.

Analytici uvádzajú, že Peking sa takto snaží tlačiť na uzatváranie obchodov v juanoch namiesto amerických dolárov v rámci svojho plánu na posilnenie globálnej úlohy svojej meny. „Motiváciou má byť menšia závislosť na americkom dolári,“ uviedol Sean Callow, hlavný menový stratég z Westpac. A ako Callow dodal, s rastúcim počtom ekonomík, ktoré s Čínou takéto dohody podpíšu, dostáva plán na väčšiu globálnu rolu juanu podporu.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre