Už vieme, koľko potrebujú španielske banky

Nezávislí audit v španielskych bankách ukázal, že tieto inštitúcie potrebujú až 62 miliárd eur dodatočných finančných prostriedkov. Európske inštitúcie sa však už predtým dohodli, že sú ochotné poskytnúť prostriedky až do výšky 100 miliárd eur.

Španielsky minister financií Luis De Guindos uviedol, že krajina oficiálne požiada o pomoc pre svoje banky už v najbližších dňoch.

Ministri financií vo štvrtok diskutovali o spôsoboch ako pomôcť ŠpanielskuGrécku v krátkodobom horizonte a spôsoboch ako zabezpečiť dlhodobú rovnováhu v eurozóne. K zváženiu má prísť pri podmienkach gréckych úsporných opatrení. Pri Španielsku došlo opätovne k zvýšeniu obáv o schopnosť financovať sa na trhu, keď sa navýšili úroky, za ktoré si musí táto krajina požičiavať. A aby toho nebolo málo, ekonomický prieskum ukázal, že dlhová kríza aj naďalej výrazne negatívne vplýva na hospodársku činnosť, a to aj v Nemecku.

Audity hovoria o potrebe desiatok miliárd

Odhady dodatočných finančných prostriedkov potrebných na stabilizáciu španielskych bánk prišli z auditov, ktoré vykonali americká firma Oliver Wyman a nemecká firma Roland Berger.

Oliver Wyman odhaduje objem potrebných prostriedkov na 5162 miliárd eur, zatiaľ čo Roland Berger na 51,8 miliárd eur. S požadovaným množstvom peňazí sa ráta za podmienok, že španielska ekonomika klesne o 4,1 % v tomto , 2,1 % v budúcom roku a 0,3 % v roku 2014.

Taktiež sa počítalo s nepriaznivým vývojom na trhu nehnuteľností, kedy by ceny domov klesli o 19,9 % v tomto roku, 4,5 % v budúcom a 2 % v roku 2014. Ich výskum sa vzťahuje na 14 bankových skupín, ktoré tvoria 90 % bankového systému Španielska.

Zverejnené sumy sú nižšie, ako rátala euroskupina a odhady analytikov. No napriek tomu, je jasné, že Španielsko potrebuje masívnu vládnu pomoc na reštrukturalizáciu svojich bánk.

Náklady Španielska na krátkodobé pôžičky vo štvrtok dosiahli 16 ročné maximá. Madrid predal 2,2 miliardy dlhopisov splatných v priebehu dvoch, troch a piatich rokov. Výnos na 5-ročných dlhopisoch pritom vzrástol z úrovne 4,96 % v máji na súčasných 6,07 %.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre