Rast Japonska je silnejší ako hovoril odhad

Japonská ekonomika fungovala v prvých troch mesiacoch lepšie, ako hovorili prvé odhady. Kabinet revidoval rast hrubého domáceho produktu (HDP) smerom nahor z predbežného jedného percenta na 1,2% v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi. To sa premietlo aj do čísel medziročného rastu, ktorý tak bol namiesto 4,1 % až na úrovni 4,7%. Pozitívna revízia odráža vyššie kapitálové výdavky vlády a silnejšiu súkromnú spotrebu.

Vládne výdavky a domáca spotreba

Údaje podporujú obnovu ťahanú predovšetkým vládnymi výdavkami a lepšou domácou spotrebou po tom, ako bolo Japonsko zasiahnuté ničivým zemetrasením a tsunami  v marci minulého roka. Ekonomiku tiež zasiahli povodne v Thajsku na konci roka 2011, ktoré narušili dodávateľské reťazce a výrobné schopnosti mnohých japonských výrobcov.

Japonský export naopak utrpel po tom, ako jen vzrástol v októbri 2011 na rekordnú úroveň 75,74 dolárov. Aj keď od tej doby mena oslabila, ešte stále je dosť silná na to, aby negatívne ovplyvňovala vývoz japonských tovarov.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre