Dlhová kríza v kinách: Vypredané!

Ak by sa dráma s príchuťou hororu a vtipu „Dlhová kríza“ premietala v kinách,  isto by sa pre mimoriadnu napínavosť a až neuveriteľnosť niektorých scén rýchlo vypredala.

Dej už pokročil a časy, kedy sme sa ešte len oboznamovali so slovom „euroval“, sú preč! Dnes sa hovorí o pomoci Španielsku, eurodlhopisoch, eurozóne bez Grécka či dvojrýchlostnej menovej únii. Je to smutné, no z tohto všetkého by bol filmový trhák!

17. dejstvo – Gréci v slepej uličke

Dátum 17. júna, kedy sa v Grécku opäť uskutočnia parlamentné voľby  sa blíži, no podľa posledných predvolebných prieskumov to stále vyzerá nerozhodne. Kým z jedného prieskumu vyplýva, že by voľby vyhrala konzervatívna strana „Nová demokracia“, podľa druhého by sa víťazom stal Alexis Tsipras so svojou stranou „Syriza“.

Čítaj viac: Koho by volili Gréci? Aktuálne prieskumy!

17,5. dejstvo – Grécko nechce diétovať

Aktuálne prieskumy však majú jedno spoločné: V oboch by na treťom „bronzovom“ mieste skončili socialisti s ich stranou PASOK. Tak či onak, proeurópsky orientovaným stranám (Nová demokracia + Pasok) by sa vládu ani tento krát nepodarilo zostaviť. Podobne je to aj pri strane Syriza. Tsiprasova strana si stoji za svojim a Grécko nechce poddať tvrdej úspornej diéte, ktorú mu nadiktovali medzinárodní veritelia.

Svet preto nečaká. Okrem Švajčiarska či susedných Čechov, sa na možný Grexit (výstup Grécka z eurozóny) pripravuje aj 2. najväčšia ekonomika sveta – Čína. Tamojšia vláda vraj požiadala všetky ministerstvá, aby vypracovali analýzu opatrení v prípade odchodu Grécka z eurozóny. Čo viac dodať – čím viac plánov a opatrení  pre prípad Grexitu, tým väčšia pravdepodobnosť, že Grexit nastane!

6,044. dejstvo – Nemalé úroky a veľké problémy

Čoraz viac sa však miesto Grékov spomínajú Španieli. Niet sa čo čudovať, veď problémov sa za posledné dni v tejto krajine nahromadilo až až. Finančné trhy sú ku krajine z Pyrenejského poloostrova naďalej ľahostajné a za čerstvé peniaze pýtajú nemalé úroky. Aj keď bol dopyt po španielskych dlhopisoch silný (aukcia vo štvrtok),  sadzba pri 10-ročných dlhopisoch vzrástla na 6,044 %.

Samozrejme, kde sú problémy, sa (s dobrým odstupom času J) objavia aj ratingové agentúry. Tak tomu bolo vo štvrtok, keď americká ratingovka Fitch znížila Španielsku hodnotenie až o 3 stupne! Agentúra totiž odhaduje, že španielske banky budú potrebovať až 100 miliárd eur.

Čítaj viac: Španielsko prišlo o svoj rating

100. dejstvo –  EÚ čaká s otvorenou náručou

Niet sa preto čudovať, že Európska únia už čaká, kedy jej Španielsko zaklope na dvere EFSF (Európsky fond finančnej stability). Ako sme včera informovali, so žiadosťou Španielska o pomoc počíta aj Európska centrálna banka.

Čítaj viac: ECB: Žiadosť Španielov o pomoc sa očakáva

Po novom zrejme k eurovalu prikročí aj maličký Cyprus. Krajinu ťaží situácia v Grécku, ktoré je hlavným odbytoviskom produkcie z Cypru.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre