Austrália opäť znížila úrokové sadzby

Reserve Bank of Australia (RBA) už druhýkrát v priebehu pomerne krátkeho obdobia znížila úrokové sadzby. Starosti jej robí spomaľovanie domácej ekonomiky. Banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu z 3,75 % na 3,5 %. V dôsledku spomalenia globálneho rastu sú v krajine obavy z poškodenia dopytu po výrobkoch z Austrálie. Stagnuje tiež domáca spotreba a to i napriek úsiliu o jej posilňovanie.

Ekonomika slabne

Už predchádzajúce zníženie sadzby pred niekoľkými týždňami bolo razantnejšie ako sa očakávalo. Avšak od tej doby prichádzajú neustále správy s negatívnymi ekonomickými dátami. Čína ako jeden z najväčších trhov pre austrálsky vývoz komodít má v súčasnej dobe problémy so spomaľovaním svojho rastu a to negatívne vplýva aj na samotnú Austráliu. K tomu sa pridávajú taktiež obavy o oživenie v USA a aby toho nebolo málo netreba zabudnúť tiež na dlhovú krízu v Európe.

Všetky tieto faktory viedli k obavám o vývoj svetovej ekonomiky. To zas vedie k obavám o spomalenie dopytu po zdrojoch, čo môže spomaľovať najmä rast v krajinách ako Austrália, ktoré sú silne závislé od vývozu komodít.

Domáce problémy

Vonkajšie faktory nie sú jediným problémom, prečo RBA musela znižovať úrokovú sadzbu. Rastú obavy o domácu ekonomiku, najmä mimo ťažobného priemyslu.

Krajina na trhu s bývaním zaznamenala pokles cien, a trh aj naďalej zostáva slabý, napriek skoršiemu zníženiu nákladov na pôžičky. Ďalším kľúčovým ukazovateľom domácej spotreby, ktorého vývoj nie je pozitívny, sú maloobchodné tržby. Tie v apríli klesli o 0,2 %.

Niektorí analytici sú názoru, že vzhľadom na všetky problémy, ktoré hospodárstvo trápia, by mala austrálska centrálna banka reagovať ešte viac agresívne. Hlavný ekonóm Capital AMP Shane Oliver očakáva, že RBA v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov pristúpi k zníženiu úrokov o ďalších 0,75 %.

 

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre