Brazília uzavrie najväčšiu skládku odpadu

Po 34 rokoch prevádzky Brazília uzavrie najväčšiu otvorenú skládku odpadu, ktorá sa nachádza na okraji Ria de Janeira. Hora odpadkov Jardim Gramacho, ktorá sa nachádza v blízkosti hlavného letiska bude nahradená moderným závodom na recykláciu odpadu. Tento krok na jednej strane uvítali ekológovia, avšak očakáva sa, že pripraví o prácu  viac ako 1700 ľudí. Mnohí z nich sa po celé desaťročia živili ručným triedením odpadu na recykláciu.

„Gramacho bude odteraz odkazom na udržateľný rozvoj a príklad pred ostatné skládky v Brazílii“, uviedla ministerka životného prostredia Izabella Teixeira.

Odsúvanie rozhodnutia

Rozhodnutie uzavrieť Gramacho bolo niekoľkokrát odložené a teraz prichádza len niekoľko týždňov pred konferenciou OSN o životnom prostredí Rio+, ktorá sa začne 20. júna.

Po celé desaťročia sa odsúvalo uzatvorenie skládky, na ktorú pribúdalo 9000 ton odpadkov denne. Hnijúce odpadky vytvárali skleníkové plyny. Odtok z hromady odpadkov unikal do neďalekého mora, čím spôsobil znečistenie v zátoke Rio’s Guanabara.

Starosta Ria, Eduardo Santos uviedol, že tí, čo pracovali na skládke dostanú odškodnenie 14 000 reais (4500 libier) a budú preškolení. Hovorí sa však, že vyhliadky pre mladých žijúcich v tejto oblasti nie sú dobré. Mnoho ľudí opustilo miestne drogové gangy aby tu mohli pracovať. Časom sa uvidí, či si títo ľudia  nájdu nové zamestnanie, alebo sa budú musieť vrátiť opäť do gangov a k obchodu s drogami.

 

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre