12 najúspešnejších ľudí z Wall Street – Sidney Weinberg

Sidney Weinberg, legendárny riaditeľ Goldman Sachs sa narodil v chudobnej rodine poľského obchodníka s alkoholom v Brooklyne. Pochádza z 11 detí. Strednú školu nedokončil, keď ju opustil vo veku 15 rokov.

Na Wall Street sa dostal v 16. rokoch, kde pracoval ako asistent vrátnika u menšieho obchodníka s cennými papiermi za 3 doláre na týždeň. Tým malým obchodníkom bola dnes svetoznáma banka Goldman Sachs. K jeho práci patrilo čistenie klobúkov či utieranie blata z obuvi. Vnuk zakladateľa banky, Paul Sach´s si Weinberga obľúbil a povýšil ho do podateľne. Je to až neuveriteľné, aby zlepšil jeho krasopis, Sach´s ho poslal študovať na Browne’s Business College v Brooklyne.

Po službách v americkom námorníctve počas 1. svetovej vojny sa Weiberg stal obchodníkom s cennými papiermi. V roku 1925 mu banka kúpila miesto na New York Stock Exchange (NYSE). V roku 1927 sa stal partnerom v Goldman Sachs a pomohol spustiť investičné trusty, vrátane Goldman Sachs Trading Corp. Od roku 1930 patril k hlavným partnerom banky.

Keď sa spoločnosť Ford rozhodla ísť na burzu, rodina Fordovcov si vybrala Weinberga, aby ich reprezentoval. Veď on bol prezývaný “pán Wall Street”.

Weinberg zomrel 23. júla 1969 vo veku 77 rokov.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre