O čom bol uplynulý týždeň? O Markovi, rope a eure

Euro si tento týždeň toho vytrpelo veľa. Jeho hodnota sa z pondelkových 1,277 dolárov dostala až na úroveň 1,25 EUR/USD. Pod tlak ho dostala nielen vyhrocujúca sa dlhová kríza, ale aj špekulačné hedžové fondy, ktoré vsádzajú na jeho pokles.

Čítaj viac: Hedžové fondy vsádzajú na pokles eura

Pod tlakom short pozícii a nepriaznivých dát z eurozóny, sa euro dostalo na takmer dvojročné minimum.

Čítaj viac: Euro je na kolenách. Takmer dvojročných!

Svoju hodnotu si tento týždeň okresala aj ropa. Správy, že Irán vpustí do krajiny atómových inšpektorov posunula ropu ešte nižšie. Okrem pesimizmu okolo dlhovej krízy si ropa odpisuje  aj v dôsledku silného dolára, ktorý sa stal útočiskom investorov v ťažkých časoch.

Ropa BRENT si v celotýždňovom meradle odpísala 2,66 %.

Čítaj viac: Ropa je pod tlakom. Budeme tankovať lacnejšie!

V pondelok sa ropa po siedmych dňoch poklesov zazelenala, keď ju potešilo vyjadrenie banky Goldman Sachs či správa z Číny.

Čítaj viac: Ropa opäť v zelenom. Vďaka Číne!

Investorov tento týždeň zaujímalo, ako sa akciové trhy pohrajú s čerstvými akciami Facebooku. Trhy sa aj zahrali, keď si akcie Facebooku už v pondelok odpísali cez 12 %. Z emisného kurzu 38 USD sa akcie Facebooku prepadli na 31 dolárov.

Čítaj viac: Facebook potrebuje “like”. Od investorov!

Zmiešane dopadol vývoj na akciových trhoch. Kým londýnsky akciový index FTSE 100 za celý týždeň stratil 2,57 %, švajčiarsky či rakúsky index sa zhodnotil o 0,60 %. Americký Dow Jones Industrial si za týždeň odpísal 0,81 %.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre