Hrozí Európe Grexit?

Nedávno sme priniesli informáciu, že členské krajiny eurozóny čaká vypracovanie  „plánu B“ pre prípad, že Gréci opustia euro. Finančná verejnosť tak spozornela, nakoľko sa doteraz o ničom podobnom nehovorilo.

Opustenie eura by neznamenalo hrôzu len pre Európu, ale aj pre samotných Grékov. Odborníci varujú pred vysokou infláciou, ktorá by mohla nabrať až dvojciferné čísla. Grécki obyvatelia si ale stále nepripúšťajú, že ich eurozóna nechá padnúť. A keď by aj zbankrotovali, nevedia si predstaviť, že by prestali používať euro.

Ako uvádza nedávny prieskum, až 78 % Grékov chce aj naďalej platiť eurom. Čo z toho, keď z najnovších predvolebných prieskumov vyplýva, že po nových voľbách by v Grécku tesne utvorili vládu lavicové vlády. Ich postoj k tvrdým škrtom už každý pozná: Žiadny úsporný program! Ako tvrdí Alexis Tsipras, vodca politickej strany Syriza, ktorá by podľa prieskumov voľby vyhrala,  strana nechce sklamať hlasy svojich voličov. Za stopom úspor si tak stojí!

Eurozóna bez Grékov? Nikdy!

Práve tvrdé úspory sú podmienkou Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) pre pridelenie ďalšej finančnej tranže. Najnovšie počuť, že EÚ nemá problém s odkladom finančnej injekcie. Analytici stále neveria, že eurozóna bude bez Grékov. Aj keď počuť o plánoch B či katastrofických scenároch, časť analytikov je názoru, že Grécko bolo a bude v menovej únií.

Už v júni sa Grékom minú prostriedky na dôchodky a mzdy štátnych pracovníkov. Ak sa Grécku nedostane likvidita od medzinárodných veriteľov, nastáva krach. Ponechala by si eurozóna skrachovanú krajinu? Pravdepodobne nie, nakoľko by to výrazne poznačilo dôveru európskej meny. Dnes je to Grécko, zajtra to môže byť Portugalsko, potom Španielsko atď.. Čo bude nasledovať? Čaká Európu Grexit (Grécko + exit)?!

VIDEO: Alexis Tsipras pozvaný na konferenciu vo Francúzsku

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre