Optimizmus amerických spotrebiteľov na 4-ročnom maxime

Index spotrebiteľskej dôvery v USA vzrástol v mesiaci máj o prekvapujúcich 2,9 bodov na hodnotu 79,3 bodov. Je to najvyššia úroveň od októbra 2007. Analytici počítali s hodnotou 77,8 bodov.

Ako ukazuje prieskum Univerzity v Michigane, spotrebitelia sú optimistickejší pri pohľade na domáci trh práce. Ako sme včera informovali, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti v USA za minulý týždeň poklesol. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom sa ich počet znížil o 2000.

Spotreba je v USA základ

Medzi investormi je index považovaný za dôležitý ekonomický barometer. Prečo? Odzrkadluje spotrebiteľskú náladu, pričom spotreba tvorí až 70 % hrubého domáceho produktu USA. Za prvý kvartál 2012 rástla spotreba o 2,9 %, čo je najviac od konca roku 2010. Bankári veria, že americká spotreba bude po celý rok pilierom hospodárstva USA.

Akciové indexy v USA sa obchodujú okolo otváracej hodnoty. Burzy v Európe zaťažila správa, že autonómna oblasť v Španielsku – Katalánsko sa zrejme nebude môcť ďalej refinacovať. Potrebná bude pomoc vlády.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre