Markovi kúpte oblek, akcie porastú!

Aj takto ironicky – jednou vetou – sa dá zhrnúť chaos pri akciách Facebook-u. Investori sa cítia zradení,  ukrivdení, podvedení! Veď toľká eufória okolo najväčšej sociálne siete sveta. Ako pri každom probléme, aj tu sa hľadá vinník. Kto za to celé môže?

V prvom rade sa nevraživé pohľady upierajú na americkú banku Morgan Stanley, ktorá bola „manažérom“  gigantického vstupu Facebook-u na buru.  Banke sa vyčíta, že informáciu o možnom oslabení tržieb Facebooku držala skôr pre seba. Miesto varovania investorov sa banka rozhodla ešte rozšíriť prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO). Emisný kurz akcií bol tak stanovený až na 38 dolárov a počet akcií bol zvýšený na 421 miliónov ks. Čo viac dodať, banka si to pekne prifúkla.

Investorskej verejnosti sa tiež nepáčil prístup zakladateľa Facebook-u, Marka Zuckerberga. Na „roadshow“, ktorej cieľom bolo osloviť veľkých investorov ako sú hedžové fondy a banky, prišiel v mikine a k akcií mal ľahostajný prístup. Po akcií, ktorá sa konala na Manhattane si ho finančná verejnosť doslova rozniesla v zuboch. Bez obleku, bez rešpektu – rozoberali si ho z polovice módnym merítkom analytici.

Čítaj viac: 500 smokingov a Zuckerbergova mikina

Mark drží 57 % akcií s hlasovacími právami. Najväčším smoliarom je preto v tomto chaose samotný zakladateľ, ktorý v spoločnosti drží majoritný podiel. S každým dolárom, ktoré si akcie Facebooku odpíšu, stráca Mark pol miliardy dolárov. V burzovom debute v piatok sám predal 30 miliónov akcií za cenu 38 dolárov.

Za akciový prepadák sa vina pripisuje aj technologickej burze NASDAQ. Na burze došlo k technickým problémom a niektorí investori museli čakať až do večera aby zistili, či bol ich obchodný príkaz vôbec spracovaný. Niektoré transakcie boli spracované až dvakrát, iné ani raz. Morgan Stanley, Nasdaq či samotný Zuckerberg. Vinníkov pri akciovom prepadáku Facebooku je viacero.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre