Som Bond, EuroBond!

Merkelová proti, Hollande za, Merkelová proti, Hollande …. a tak dokola. Nemecký a francúzsky postoj k spoločným európskym dlhopisom sa dostáva do kolízie. Nemecká kancelárka pred krízovým summitom v Bruseli opäť zopakovala svoje jasné NIE pri eurobondoch.

Nemecko je názoru, že zmluvy Európskej únie zakazujú nadobudnutie vzájomnej zodpovednosti. Z nemeckého pohľadu to platí aj pre spoločné dlhopisy. „Myslím si, že eurobondy nepomôžu ani hospodárskemu rastu“, dodáva nemecká kancelárka.

Hollande si myslí opak! Podľa neho sú eurobondy nevyhnutne potrebným riešením v krajinách s vysokým zadlžením. Tu sa však názor nového prezidenta Francúzska bije s tým, čo sám povedal pre štyrmi týždňami.  Mesiac dozadu v televíznej diskusii tvrdil, že by sa európske dlhopisy nemali použiť na refinancovanie štátneho dlhu. Išlo o prevolebný televízny súboj, kde oproti nemu stál – teraz  už – exprezident, Nicolas Sarkozy. Prečo taká náhla zmena názorov? To vie zrejme iba on sám.

Zavedenie eurobondov odporúča aj Organizácia pre hospodársky rozvoj a spoluprácu – OECD. Čítaj viac: OECD: Dlhová kríza ani zďaleka nekončí

Francúzsko tiež uvádza, že budúcnosť eurobondov nemôže byť bez vhodného inštitucionálneho rámca a taktiež tieto dlhopisy nie sú podmienkou pre ratifikovanie fiškálneho paktu.

Či sa eurobondy príjmu alebo nie, jedna vec je istá: eurokríza potrebuje radikálne riešenie! 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre