Deravej Európe vyteká kapitál

Kríza v eurozóne dosiahla výnimočne nezdravú fázu: Ľudia začínajú vynášať kapitál! Vkladatelia stratili dôveru a pre svoje finančné prostriedky volia „neeuropriestor“!

Najvážnejšia je zdá sa situácia v problémovom Grécku. V krajine sa klientske vklady od vypuknutia krízy prepadli až o tretinu. Únik peňazí badať aj v Španielsku či Írsku. Je to jednoduché – spoločnosť sa obáva, že euro stratí svoju kúpnu silu a preto ho vymieňa za iné aktíva (zahraničné nehnuteľnosti, meny, vklady v cudzine atď..)

Čo si myslíte?

[poll id=”11″]

Grécko-neGrécko, o peniaze sa bojíme!

Ako sa uvádza v úvode, ide o nebezpečnú fázu krízy: panika a masívny výber peňazí z bánk môže finančný systém položiť na kolená.

Čím viac sa eurozóna približuje k novým gréckym voľbám, ktoré sú na programe 17. júna, tým viac sa stáva pravdepodobný scenár, že Grécko bude bez eura. Ľudia sú ale nervózni, a nemienia čakať. Je tak možné, že o osude Grécka môžu rozhodnúť aj skôr – nevedome!

Veď základným princípom Európskej únie je voľný pohyb tovarov, služieb a kapitálu. Gréci tak nemajú problém uložiť svoje prostriedky mimo svojej krajiny.

Ak sa bude situácia vyhrocovať, po stopách gréckych sporiteľov môžu ísť aj talianski či portugalskí klienti bánk. Pred všeobecným únikom kapitálu varuje aj ekonóm z Deutsche Bank, Gilles Moec.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre