Loonie prežíva ťažké chvíle!

Kanadský dolár, prezývaný loonie poklesol najviac od novembra minulého roka. Oproti americkému doláru sa mena nachádza na 4-mesačnom minime. Práve svetovej mene sa v dôsledku globálnych ekonomických problémov darí najviac. Mena vzrástla oproti všetkým 16-najviac obchodovaným menám, s výnimkou japonského jenu.

Ekonomická situácia v Kanade je pozitívna, darí sa zamestnanosti, bývaniu či inflácií. Externý tlak na menu je však príliš veľký! Od začiatku mája si mena odpísala tri americké centy, za čo môže najmä nervóna situácia v eurozóne.

Zvýšená neistota na finančných trhoch vedie investorov k bezpečnejším aktívam, ako sú napr. štátne pokladničné poukážky USA. Vyhýbajú sa tak rizikovým komoditám, na ktorých bazíruje aj kanadská mena. Investori stále nevedia, či Grécko bude aj naďalej súčasťou menovej únie. O problémy sa v Európe starajú aj španielske banky – podľa informácií Európskej centrálnej banky je takmer 60 % z tamojších hypotekárnych úverov toxických. Takmer každý štvrtý človek v Španielsku nemá prácu, a tak sa riziko z hypoték navršuje.

Graf: USD/CAD – Od začiatku mája prevyšuje americký dolár nad kanadským

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre