Už je to len na Grékoch

Okolo Grécka je všetko jasné: Ak sa spochybní úsporný program, medzinárodní veritelia mu už nepodajú pomocnú ruku.  Práve tvrdé škrty sú podmienkou pre udelenie ďalšej finančnej injekcie. „Grécky ľud sa musí vyrovnať s dôsledkami svojho rozhodnutia“, hovorí José Manuel Barosso, predseda Európskej komisie.

Všetko však naznačuje tomu, že Grécko po nových voľbách povedie lavicová strana Syriza, ktorá úsporný program odmieta. „Nie Syriza ohrozí členstvo Grécka v eurozóne. Bude to skrachovaná politika záchranného plánu“, povedal vodca strany – Alexis Tsiparas.

Gréci vyberajú svoje eurá

Syriza ide do nových volieb s cieľom vytvoriť ľavicovú vládu. Ekonomika Grécka sa od začiatku krízy stenčila už o 15 %. Gréci musia do konca roka splatiť až 8 miliárd eur dlhu + úroky, z toho až 5,4 mld. eur v treťom kvartáli. Ako informujú správny z novín, ministerstvo financií informovalo politické strany, že štát môže svoje záväzky plniť len do júla. Situácia sa zhoršuje a Gréci vyberajú svoje peniaze z bánk. Celkový chaos sa ešte komplikuje, keď ECB z obáv výstupu Grékov z eurozóny obmedzila ponuku peňazí pre grécke banky.

Anketa: Čo si myslíte?

[poll id=”11″]

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre