Lokomotívou rastu zostávajú Nemci, za kratší koniec ťahajú južania

Ako ukazujú nové čísla, eurozóna ostáva aj naďalej ekonomicky rozštiepená. Kým južné krajiny bojujú s recesiou, strednej a západnej časti únie to naďalej „sype“!

Za lokomotívu rastu sa v menovej únii považuje Nemecko, ktorého rast za prvý kvartál 2012 potešil. Kým ekonómovia odhadovali medzi kvartálny nárast hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,2 %, nemecká ekonomika vzrástla o 0,5 %.

Horšie sú na tom krízové ekonomiky, ako je Španielsko, Taliansko a Portugalsko. Španielska ekonomika poklesla o 0,3 %, a talianska až o 0,8 %, čo je už tretí pokles v rade. Z recesie sa nedarí vymaniť ani Portugalsku, ktorého ekonomika v 1. Kvartáli poklesla o 0,1 %.

Hospodárstvo Nemecka potiahol opäť silnejší vývoz. Aj keď bol dopyt v krajinách eurozóny podstatne slabší, zlepšila sa situácia na spotrebiteľských trhoch v USA či v Číne. Naopak, odborníkov nepotešil slabší objem investícií, a to najmä v stavebníctve.

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre