Šokujúci piatok: Bankám chýba Volcker

O piatkový šok sa postarala najväčšia banka v USA – JP Morgan. V dôsledku zlého riadenia rizík stratila v priebehu šiestich týždňov cez 2 miliardy dolárov. Šéf  banky bol nútení vyjsť pred investorov a oznámiť im túto katastrofickú správu. Akciové trhy zareagovali ihneď a akcie JP Morgan vyšli z piatkového obchodovania až s 9,3 percentnou stratou. Bol to zároveň signál pre ratingové agentúry – ratingovka Fitch nečakala  a znížila rating JP Morgan z “A+”  na “AA-“. Zareagovala aj agentúra Standard & Poor, ktorá udelila banke negatívny výhľad.

Regulácia mešká. Kde je chyba?

To však nemusí byť koniec! Odborníci tvrdia, že prísť môžu aj ďalšie straty. Finančné trhy zostali šokované, veď akoby sa zopakoval drastický rok 2008. A tu dostali za pravdu opäť tí, čo volajú za prísnejšiu reguláciu bankového sektora. Už v lete by mal do platnosti vstúpiť Volckerov zákon, ktorý výrazne obmedzuje obchodovanie bánk na vlastný účet (zákon bol prijatý pred dvoma rokmi). Je smutné, že za dva roky sa nevedel zaradiť do legislatívy. Americký FED to zdôvodňuje omeškaním v administratíve.

Washington tak dostáva ďalší signál, aby nad „neposlušnosťou“ bánk neodvracal zrak. Zdá sa, že bankári sa nepoučili a aj naďalej sa správajú nezodpovedne. Avšak nezodpovednosť pri najväčšej banke v najväčšej ekonomike sveta môže vyvolať finančnú lavínu a tým škody pre globálnu ekonomiku.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre