Špekulácie JP Morgan a strata 2 miliardy dolárov!

Americká banka JP Morgan Chase stavila na zlý model riadenia rizík a stratia viac než 2 miliardy dolárov (1,5 mld. eur). Ako povedal šéf banky, Jamie Dimon (na snímke), táto katastrofa sa podpíše aj pod ďalšie štvrťroky. Banka však bude v obchodoch pokračovať. Nemôže sa totiž narýchlo stiahnuť a riskovať ešte väčšie straty.

Čo sa vlastne stalo?

Zatiaľ nie je jasné, čo sa presne udialo. Banka pravdepodobne vo veľkom štýle špekulovala s tzv. syntetickými finančnými produktmi. Jednoducho povedané, vsádzala, gemblovala. Práve tieto stávky sa podpísali pod krízu z roku 2008. Je takmer 4 roky po veľkej finančnej kríze, a toto by sa nemalo stať. Ako však vidíme, stalo sa! Boli to takmer rovnaké okolnosti, ktoré spôsobili krízu z 2008. Bankári sa opäť nepoučili.

Bola to práve JP Morgan, čo minulý rok zarobila krásnych 19 miliárd dolárov. “Sú to nehorázne chyby, a nie je to štýl, akým robíme obchody“, priznáva CEO banky, Jamie Dimon.

Finančné trhy sú šokované. Akcie banky si odpisujú cez 7 %. Nervózne reagovali aj akciové trhy v Ázií či Európe.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre