Ekonomická klíma sa zlepšuje, postrachom zostávajú Gréci!

Ako naznačuje index IFO inštitútu, ekonomická klíma v eurozóne sa v 2. kvartáli zlepšuje. V druhom štvrťroku sa index IFO navýšil na 100,2 bodov z predošlých 84,8. Aj keď je zvýšenie potešujúce, od dlhodobého priemeru na úrovni 109 bodov to má ešte ďaleko.

Katastrofou zostáva Grécko, kde sa miera nezamestnanosti šplhá na 22 percent. Ako oznámil úrad v Aténach, bez platenej práce je 1,17 milióna ľudí. Grécko sa nachádza už piaty rok v recesii, čo je príčinou drastických úspor. Vysoká nezamestnanosť a verejné zadlženie ostáva problémom aj v Portugalsku, Taliansku a Španielsku.

Eurozónu naďalej straší politická situácia v Grécku. Nie je stále jasné, či sa politickým stranám podarí vytvoriť koalíciu. Gréci aj naďalej čerpajú finančné prostriedky od medzinárodných veriteľov. Ak však nová vláda nepristúpi na úsporný program, kohútik s peniazmi sa Grékom pozastaví.

Čítaj viac: Roztrieštené Grécko sa nevie dohodnúť

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre