Arabská produkcia či strach z krízy. Ropa výrazne zlacňuje!

Od začiatku mesiaca do včerajšieho dňa si ropa BRENT odpísala už 7 %. Motoristi si tak môžu povzdychnúť: „Konečne!“. Ešte viac poklesla cena ropnej sorty WTI, ktorá od začiatku mája stratila už 9 %. Pod tento vývoj sa tiež podpísal fakt, že zásoby ropy sú v USA na 21-ročnom maxime. Taktiež produkcia Saudskej Arábie sa s množstvom 10 miliónov barelov denne nachádza na 30-ročnom maxime.

Rastúca produkcia v Spojených štátoch a v Kanade, ktorá je spôsobená modernými technológiami, tlačí cenu WTI čoraz viac nadol. Produkcia Saudskej Arábie sa s množstvom 10 miliónov barelov denne nachádza na 30-ročnom maxime. Barel WTI tak stojí menej ako barel ropy BRENT, ktorú pohnal nahor Irán a jeho zákaz dovozu do EÚ. Cena ropy Brent tak vyskočila na 128 dolárov, čo bolo najviac od leta 2008.

Rope nepomáhajú ani slabšie aprílové dáta z amerického trhu práce, ktoré boli zverejnené minulý piatok. Podľa nich sa trh práce v USA spomaľuje. Nepriaznivá je aj situácia v eurozóne, kde sa o problémy stará Španielsko či voľby v Grécku.

V krízovom období je lacnejšia ropa tým lepším variantom, nakoľko nevytvára prekážky k hospodárskemu oživeniu ekonomík.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre