Finančné trhy smútia. Kvôli voľbám!

Zdá sa, že výsledky volieb z Francúzska a Grécka spôsobujú investorom žalúdočné kŕče. Ako ukazuje indikátor londýnskeho makléra IG Markets, nemecký index sa pred začatím obchodovania potápa v strate  mínus 2 %.

Predaj v máji a choď preč!

Trhy majú strach, že ak sa k moci v Grécku nedostanú pro-európsky orientované strany, výrazne sa naruší reformný a úsporný program v tejto krajine. Proeurópsky orientovaným stranám, Nová demokracia a PASOK, sa podľa všetkého nepodarilo získať väčšinu. Odhadovaná dvojkoalícia tak nemôže vzniknúť.  Investorov neutešujú ani problémy Španielska a stále neutíchajúca dlhová kríza v eurozóne. A možno už začalo platiť staré známe pravidlo akciových trhov: „Predaj v máji a choď preč“! Ani nástup nového prezidenta Francúzska – Francoisa Hollandea, nedáva Európe dôvod na radosť. Trhy totiž nevedia, ako sa bude po jeho nástupe uberať riešenie dlhovej krízy.

Čítaj viac: Nový prezident Francúzska: Francois Hollande!)

V piatok skončil v červenom aj Wall Street, keď si hlavný index Dow Jones odpísal 1,29 %. Straty sa nalepili aj na ázijské burzy. Japonský index Nikkei 225 si ráno odpísal až 2,80 %.

EURO na trojmesačnom dne!

Zdá sa, že voľby nepotešili ani spoločnú európsku menu. Tá sa prehupla pod hranicu 1,30 dolárov, a aktuálne zaznamenáva úroveň 1,2970 USD/ euro. To je najhoršia hodnota za posledné tri mesiace.

Pod predajný tlak sa dostáva aj ropa. Barel ropy WTI s dodávkou v júni stojí 97,06 dolárov. Ide až o 1,43 dolára menej ako v piatok.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre