Za minuloročnú cenu si už vajcia nekúpime!

Sliepky musia bývať v lepšom. Aj preto nám cena vajíčok vystrelila prudko nahor! Len za mesiac marec vzrástli ceny vajec o 50 %. Kto (čo) za to môže?

Priam trhový ŠOK spôsobila smernica Európskej únie, ktorá zakázala chov nosníc v tradičných klietkach – od roku 2012 budú mať nosnice viac miesta, bidielko, podstielku a hniezdo. Aj keď hydinárske firmy mali na zavedenie smernice 12 rokov, v úplnom rozsahu sa nové predpisy nepodarilo zaviesť v 14 členských štátoch. Nová legislatíva tak výrazne okresala produkciu, čím sa cena prispôsobila aktuálnej ponuke. Teda vzrástla!

Ceny sa zrejme ustália, no nie úplne!

Problém spočíva v tom, že cena vajec je u nás ovplyvňovaná dovoznými cenami – tu sa na trh dostávajú vajíčka z Poľska, kde došlo k zastaveniu vývozu okrem nezavedenia „obohatených klietok“ aj pre nedodržanie iných chovateľských predpisov.

Negatívny trend zosilnil aj zvýšený dopyt z iných členských krajín – ceny vajec tak nemali inú možnosť, len rásť. Vysoký rast cien vajec však možno považovať za dočasný  a v nasledujúcich mesiacoch by sa mali ceny stabilizovať. Napriek tomu sa nepredpokladá, že by sa ceny vajec vrátili na minuloročnú úroveň.

 

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre