Grécko: Sú menšie podniky výhodou?

Grécka ekonomika má aj silné stránky, tvrdia niektorí odborníci. Za pozitívny bod sa v tejto krajine považuje veľký počet malých a stredných podnikateľov. Iba 14 % všetkých zamestnancov zarába peniaze vo veľkých spoločnostiach. Viac ako 35 percent hodnoty sa vytvára v malých podnikoch. Ako povedal podpredseda európskej komisie – Antonio Tajani, „ táto ekonomická štruktúra je pre Grécko prínosom“. Malé a stredné podnikanie je vraj zdrojom k hospodárskemu rastu.

Grécka štruktúra však „nechutí“ každému. Podľa ekonómov nie je vysoký podiel malých podnikov riešením. Malé firmy sú neproduktívne. Najproduktívnejšie sú podniky s 250 a viac zamestnancami. Hlavným dôvodom je, že tieto menšie spoločnosti nemôžu ťažiť z výhod mäsovej výroby.

V krízových krajinách prevažujú menší!

Nielen v Grécku, ale aj v iných juhoeurópskych krajinách je podiel malých podnikov vysoký. Ako uvádzajú dáta z eurostatu, takmer 94 % zo všetkých podnikov v Španielsku, Portugalsku či Taliansku má menej ako 10 zamestnancov. V Nemecku predstavuje tento podiel 83 %.

Výskumný tím Johna Haltiwangera z University of Maryland tvrdí, že názor, podľa ktorého malé podniky vytvárajú neúmerný počet pracovných miest, je mýtus. Ako príklad uvádza americké podniky.


xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre