Gréci dnes volia. Preferujú ne-šetrenie!

V nedeľu začali v Grécku parlamentné voľby. O hlasy 10 miliónov voličov sa bije celkovo 32 politických strán. Obyvatelia sú znechutení. Napriek tomu musia rozhodnúť, akou cestou sa Grécko uberie. Podľa posledných prieskumov, by sa do parlamentu dostalo až 10 politických strán. Vládnutie jednej strany je v tomto prípade vylúčené. Jednou z pravdepodobných možností je, že najsilnejšie strany PASOK a Nová demokracia vytvoria koaličnú dvojicu – nie je však isté, či získajú potrebnú nadpolovičnú väčšinu.

Odstupujúci premiér Lucas Papademos je presvedčený, že krajina bude mať budúci týždeň novú vládu. Už koncom mája potrebujú Gréci čerstvé peniaze pre štátnych úradníkov či na dôchodky. Ak Gréci nebudú chcieť šetriť, medzinárodný partneri im vypnúť kohútik s peniazmi.

Podľa gréckeho ministerstva vnútra, prebiehajú voľby bez väčších problémov.“Dúfajme, že to tak zostane“, povedal v televízií grécky minister vnútra – Tassos Giannitsis.  Ústredňou témou volebného boja je úsporný program. Konzervatívci aj socialisti sa zaviazali k presadeniu úsporných opatrení.

Gréci preferujú strany bez škrtov!

Podľa predbežných prieskumov verejnej mienky, si Gréci s viac ako 50 percentami volia strany, ktoré odmietajú úspory či dokonca preferujú odklon od menovej únie. Priam masívne straty obklopujú socialistickú stranu PASOK, ktorá bola vládnucou stranou a prijala tvrdé úsporné opatrenia. V roku 2009 mala táto strana vo voľbách 44 percent. Aktuálne jej predpovedajú 16 %.

Komunistická strana Grécka, ktorá otvorene hovorí o výstupe z eurozóny, môže podľa prieskumov získať 9 % hlasov.

 

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre