Španielskym bubákom sú banky

Španielsko sa otriasa z každej strany. O svoje hodnotenie neprišla len samotná krajina, ale aj jedenásť španielskych bánk, vrátane veľkých finančných domov ako Banco Santader či BBVA. Dá sa povedať, že bankový sektor v Španielsku je ovládaný dvomi veľkými bankami, pričom ostatné sú menšie finančné inštitúcie. Ako je vidieť i zo snímky, na malom úseku je v Španielsku až príliš bánk, takže pobočku tu nájdete takmer „kdekoľvek“.

Na domáce banky striehne množstvo rizík, od realitnej bubliny až po šíriacu sa dlhovú chorobu. Ako uviedla ratingová agentúra Standard & Poor’s, banky sa podľa nej nezaobídu bez podpory štátu. Európski politici sú nervózni, čo potvrdzuje aj nedávne varovanie švédskeho ministra financií: „Nad španielskymi bankami premáva temný mrak“, povedal minister. V Španielsku už muselo byť zachránených niekoľko poisťovní.  Odborníci ale hovoria o dlhšom zozname, ak sa bude musieť povinne navršovať kapitál u tých inštitúcií, ktoré mali problémy v stress testoch. Počuť tiež názory, že by sa v Španielsku mohla vytvoriť tzv. “ZLÁ BANKA”, na ktorú by sa preniesli zlé úvery. Uvidíme, k akým riešeniam sa prikloní domáca vláda. Ak sa prikloní?!

Zoznam 11 španielskych bánk, ktorým agentúra Standard & Poor’s znížila rating:

Krajina južnej Európy trpí najvyššou nezamestnanosťou v eurozóne. Situácia je zlá, domáca vláda musela prijať niekoľko drastických škrtov. Zatvárajú sa štátne podniky a obmedzujú tiež prostriedky na vzdelanie a zdravotníctvo. Ako tiež nedávno potvrdil národný štatistický úrad, hospodárstvo Španielska skĺzlo v 1. kvartáli 2012 do recesie. Kým ostatní sa trasú, Španielsko sa tvári bezproblémovo. Tamojší minister financií vylučuje akúkoľvek pomoc pre domáce banky.

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre