Nezamestnanosť vo svete na rekordnej úrovni!

Podľa medzinárodnej organizácie pre prácu (ILO) je situácia na trhu práce v krajinách sveta alarmujúca. Špecializovaná agentúra OSN to oznámila vo svojej správe v pondelok. Koncom roka 2011 bolo vo svete 196 miliónov nezamestnaných a podľa organizácie ich bude v roku 2012 až 202 miliónov. Predkrízová úroveň by sa mala dosiahnuť až v roku 2016, pričom zlepšenie bude možné badať už na konci roka 2014.

Zhoršený ekonomický vývoj sa prejaví spomalením výroby. Až 40 % nezamestnaných majú vykazovať rozvíjajúce sa ekonomiky. Výrazný nárast nezamestnanosti vidieť medzi dospievajúcimi. Nemecko či Rakúsko patria k málo krajinám, ktoré majú od roku 2007 rastúcu zamestnanosť.

Škrty nám zväzujú ruky

Investičné Noviny komentujú: V súčasnosti, kedy sa krajiny uchyľujú k mohutným škrtom v rozpočte, sa s vysokou nezamestnanosťou bojuje len ťažko. Neexistuje tu žiadny priestor pre štátne stimuly, ako to bolo v krízových rokoch 2008 a 2009. Prepúšťajú sa zamestnanci vo verejnej sfére, zatvárajú sa štátne podniky  a zvyšujú sa dane. Pred pridusením ekonomiky varujú viacerí odborníci. Stačí pripomenúť nedávny príhovor prezidenta centrálnej banky USA, Bena Bernankeho. Ten vládu USA varuje, aby zvážila prísne rozpočtové škrty.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre