Čo sa stalo s Indiou?

Desiatky rokov prislúchal Indii status „chudobný štát“. Dnes je ale všetko inak.  Krajina začiatkom  90. rokov pootvorila uzavretý trh a ekonomika začala pociťovať mimoriadny „booom“. Dnes zažíva tamojší trh rozmach odvevia informačných technológii či call centier a noví miliardári tu vyrastajú ako z vody.

Cez oči Akasha Kapura je krásne vidieť, akým zmenách sa táto ázijská krajina podrobila. Kapur je novinár, jeho otec je Ind a matka Američanka. V Indií žil do roku 1991, neskôr ako 16-ročný odišiel do USA. Dôvod príchodu do Spojených štátov bol jasný – lepšie školy a univerzity, viac pracovných príležitostí a samozrejme vyšší plat. Kapur odchádzal v čase, keď sa Indie začalo zarezávať slovo „hospodársky boom“.

Veľa pekného, veľa nepekného

Po návrate do Indie sa na Kapura vyvalilo množstvo pozitívnych zmien:  Vysoké budovy, množstvo nových obchodov a reštaurácií, pred luxusnými apartmánmi  krásne autá, ktoré už môžu využívať nové diaľnice. Fakt, že India rastie, je vidieť vo všetkých veľkých mestách  či na tvárach samotných obyvateľov.

Každá minca má dve strany a bohužiaľ „platí to aj v tomto prípade“. India sa ubrala novým, ekonomických rozmachom a národ stratil dôveru v sám seba.  Roztrieštila sa tiež spoločnosť . Ako hovorí Kapur, Amerika a India sa líšia vo svojej filozofií. Indický spisovateľ  Narayan napísal: „Indická filozofia kladie dôraz na šetrnosť a neobmedzený, nekomplikovaný život z jedného dňa na druhý. Amerika kladie dôraz na materiálny zisk a neobmedzený rozmach prosperity.

Pozitívny prístup je stratégiou prežitia

Kapur tvrdí, že opis pre dnešnú Indiu už neplatí. Ľudia, ktorých Kapur stretol to môžu dosvedčiť. Zlepšuje sa pozícia chudobných, utláčaných a bezprávnych. Iní príklad uvádza mladá žena, ktorej sa otvorili možnosti: prišla do mesta , získala vzdelanie a dobre platenú prácu. Sťažuje sa však na úpadok morálky, sexualizáciu spoločnosti či dychtivosť po peniazoch.

Mimoriadne utrpelo aj životné prostredie. Kapurovi sa nepáči spaľovanie odpadu. Pri pohľade na sklády tiež vidí, koľko ľudí v nich žije. Indický novinár začal uvažovať o zmysle tohto hospodárskeho rozmachu.

„ Nie som si istý, či to množstvo peňazí,  hospodársky rast, počet áut a miliardári stoja za tieto škody.“  Nakoniec u Kapura vyhráva dôvera. India je plná príležitostí, to je záver väčšiny Indov. Rozhodol som sa tu žiť, pretože tu je môj domov, moja rodina, hovorí Kapur. Pozitívny prístup je preto stratégia prežitia.

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre