Chevron: Ropy sa vyťaží menej, tržby však rastú!

Akcie druhej najväčšej ropnej spoločnosti v USA klesli o pár centov na 106.19 $. Napriek tomu sú na tom lepšie ako jeho najväčší konkurent Exxon Mobil, ktorý zaznamenal 1 % pokles. Exxon vyprodukoval menej než očakával v príjmoch v dôsledku celkového poklesu produkcie ropy a zemného plynu. Zisk Chevronu vzrástol za prvý štvrťrok na 6.47 miliardy $ (3.27 $/akcia) zo 6.21 miliardy $ (3.09 $/akcia) v minulom roku. Príjmy vzrástli takmer o 1 % na 60.7 miliardy $. Zisk, ktorý zahŕňa aj predaj aktív spoločnosti v hodnote cca 200 miliónov dolárov, je odrazom aj predaja svojich palív a mazacích výrobkov v Španielsku. Analytici poznamenali, že tento zisk by sa nebol dosiahol bez tohto predaja.

Nové možnosti = viacej ropy

Spoločnosť stiahla svoje rafinérske divízie z viac ako dvoch desiatok krajín za posledné roky  a skúma možnosti svojho uplatnenia v  Egypte, Pakistane ako aj v Austrálii. Chevron zdôraznil začiatok svojej hlbinnej ťažby neďaleko Nigérie, čo v konečnom dôsledku prinesie spoločnosti  až 180 000 barelov ropy denne.

Vysoké výdavky a pokles outputu

Produkcia ropy a zemného plynu klesla na 2.63 milióna barelov ropy za deň v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka –  2.76 milióna barelov denne. Priemerné ceny ropy tak vzrástli o 12 %.  Faktory, ktoré sú za poklesom ropného outputu (vrátane údržbových prestojov) vytvárajú záujmy na Aljaške. Chevron míňa predovšetkým na raste produkcie s kapitálovým rozpočtom na rok 2012 – 32.7 miliardy $ oproti 29.1 miliardy $ v minulom roku. “Nová produkcia prichádza tak, ako to bolo naplánované a stále vidíme veľký záujem zákazníkov o naše projekty v Austráli, ktoré sú základom nášho budúceho rastu,” povedal generálny riaditeľ John Watson. Minulý týždeň  Chevron podpísal predbežnú dohodu s japonskou spoločnosťou Chubu Electric Power o dodávke skvapalneného zemného plynu zo závodu Wheatstone v Austrálii,  v hodnote 29 miliárd $. Začiatok projektu je naplánovaný až na rok 2016.

Čo na to analytici?

Príjmy z ropy a zemného plynu vzrástli o 3 percentá na 6.17 miliardy dolárov, zatiaľ čo zisky z rafinérie Chevronu a jeho chemickej divízie vzrástli o 29 % na 804 miliónov USD. Analytici zo Simmons & Co poznamenali, že zisk Chevronu zaostal za očakávaním spoločnosti, predovšetkým kvôli nedostatočnej výkonnosti závodu v San Ramon- Californii, ktorá zaznamenala pokles o 86 000 barelov ropy denne na 1.98 milióna barelov ropy denne v tomto štvrťroku.

 

xtb
Zdieľať
Komentáre