Bernanke to vidí lepšie. Sadzby však nezvýšil!

Zasadnutie centrálnej banky USA (FED-u) prinieslo množstvo noviniek. Ben Bernanke (na snímke) pochválil politiku prezidenta Európskej centrálnej banky – Maria Draghiho, no zároveň vyjadril znepokojenie nad nepriaznivou situáciou v eurozóne.

Ako včera centrálna banka oznámila, aj naďalej ponecháva úrokové sadzby na úrovni 0,0 až 0,25 %. Sadzby na historicky nízkej úrovni bude držať do roku 2014. Rozhodnutie FED-u tak potvrdilo očakávania trhu.

Vyšší rast aj inflácia

FED tiež zvýšil prognózu rastu ekonomiky USA pre tento rok. Odhad sa tak navýšil z predošlých 2,4 % na nových 2,9 % HDP. Nezamestnanosť by sa podľa centrálnej banky mala pohybovať od 7,8 percent do 8 %. Rovnako sa navýšili aj inflačné očakávania pre rok 2012. Z pôvodných 1,4 – 1,8 percent na 1,9 do 2,0 %.

Ako ďalej Bernanke uvádza, znepokojuje ho aktuálna situácia v Európe. „Na základe toho, čo sa deje na trhoch, by sa Európa mala ešte viac posnažiť“, povedal šéf FED-u. Varovný prst zdvihol aj nad domácou vládou, nakoľko Bernanke tvrdí, že zákon o vyšších daniach a škrtoch výdavkov, ktorý má byť platný od roku 2013, môže vážne narušiť slabý rast krajiny“.

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre