10 pravidiel pre obchodovanie s akciami

1. Držte sa pevne stratégie

Vzhľadom na rastúcu neistotu na finančných trhoch je zrejme vhodné pripraviť si stratégiu. Kto je optimistický a verí na vysokú spotrebu v USA alebo v Európe a na ďalší rast v rýchlo sa  rozvíjajúcich sa trhoch, mal by ostať naďalej pri akciách. Naopak, každý kto je skeptický by sa mal poobzerať po niečom inom.

2. Buďte odolný voči vetru

Veľmi často sa stáva, že sa veci vyvinú inak, ako sa pôvodne očakávalo. Je preto dôležité spýtať sa sám seba a svojej stratégie a nehrnúť sa za každým vývojom. Inak to značí, že človek nemá dôveru vo vlastnú stratégiu. Dôsledkom tohto je strata peňazí.

3. Správna kombinácia

Drahé alebo lacné, špekulatívne či opatrné, likvidné – nelikvidné, s dividendou či bez dividendy atď. Možnosť voľby je pri akciách obrovská a správny MIX cenných papierov pomáha investorovi v neistých časoch.

4. Vytýčte si hranice

Niet pochýb, že akciové trhy oslabili v posledných rokoch omnoho silnejšie ako predtým.Trend sa nezmení, nakoľko sa počítačové obchodovanie rozmáha. Preto, ak chce niekto minimalizovať riziko, mal by si vytýčiť hranice, pri ktorých sa zastaví. Obľúbenou je „stopka“ 20 percent nad či pod aktuálnym kurzom. Potom, ak sa tieto hranice dosiahnu, nastáva automatický predaj.

5. Pozorujte stádovité správanie

Dôležité na akciovom trhu je pozorovať stádo, čiže správanie mäsy ľudí. Možno sa pýtate, je to normálne alebo iracionálne? Odpoveď znie, často iracionálne. V tomto prípade znie druhé pravidlo, odolávať vetru. V posledných rokoch sa ale racionalita tohto pravidla vracia. Posledné krátenie akciových kurzov a vývoj naznačujú, že to môže platiť.

6. Vyhnite sa riziku

Keď akcie od začiatku roka vzrástli o 30, 40 či 50 percent, potom zisky už len ťažko dosiahnete.

7. Sledujte zasvätených

Zdá sa, že generálny riaditeľ spoločnosti vie o svojej firme viac, ako nejaký analytik či komentátor. V Investičných Novinách si myslíme, že nie vždy tomu tak je. Investor Andre Kostolany o tom vo svojej knihe krásne píše.

Napriek tomu, vedenie podniku sa často nazýva „zasvätenci“. Oni uvádzajú svoje objednávky  na burzovom dohľade BaFin. Podľa barometru, ktorý zverejňuje Handelsblatt sa ukazuje, že vedenie a predstavenstvo teraz predalo viac než kúpilo. Preto prosím buďte opatrní!

8. Majte na pozore geopolitické udalosti

Teroristické útoky či prírodné katastrofy sú neočakávané. Politické konflikty, ako ten aktuálny medzi Izraelom a Iránom trvajú obvykle dlhšie. Taktiež voľby v USA či vo Francúzsku zanechávajú na burzách väčšie stopy.

9. Presadzujte skutočné hodnoty

Vsádzať na reálne hodnoty: Áno, s certifikátmi, opciami či inými derivátmi sa dá dosiahnuť väčšieho zisku. Napriek tomu nemajú tieto deriváty reálny základ. Akcie, to sú skutočné hodnoty.

10. Neverte móde

Predovšetkým akcie jednotlivých odvetví podliehajú rôznym módnym výkyvom. A móda sa niekedy mení rýchlejšie než si myslíme. Napríklad – kedysi ctené akcie solárnej branže sa môžu v tomto období zdať trpkejšími ako v minulosti.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre