Španielsko chce šetriť na vzdelaní a v zdravotníctve

Španielsko má v úmysle získať 10 miliárd € cez znižovanie výdavkov a zvýšenie poplatkov ako súčasť úsilia o zníženie deficitu. Škrty sa budú týkať tzv. zdravotnej turistiky, v ktorej cudzinci z EÚ prichádzajú do Španielska, aby využili univerzálny systém zdravotnej starostlivosti. Len v roku 2009 zneužívanie tohto systému stojí vládu 900 miliónov €, uviedol minister zdravotníctva Ana Mato. Ďalším opatrením by malo byť zastavenie okamžitého nároku na zdravotnú starostlivosť pre nelegálnych prisťahovalcov. Toto opatrenie by malo ušetriť vláde 500 miliónov €.

“Studňa vyschla…”

Španielsky premiér Mariano Rajoy povedal, že opatrenia sú potrebné, pretože štátna pokladnica je už prázdna. “Je to nevyhnutné, pretože v tejto chvíli neexistujú žiadne peniaze ako by sme mohli platiť za verejné služby,” povedal Rajoy.

Nové opatrenia sa týkajú aj zvýšenia platieb za lieky. V oblasti vzdelávania  vláda schválila zvýšenie univerzitných poplatkov  a taktiež zvýšila  pracovnú dobu pre učiteľov, oznámil minister školstva José Ignacio Wert. Španielska vláda spravuje ministerstvo školstva  a zdravotníctva a je len málo pravdepodobné, aby sa postavila proti spomínaným novým opatreniam, pretože väčšina je podporovaná vládnou ľudovou stranou Rajoya. Na druhej strane odborové organizácie oznámili protesty na 29. apríla.

Len aby nedopadli ako Grécko

Posledný balík je súčasťou snahy vlády upokojiť Európsku úniu a investorov, že dokážu zvládnuť svoje financie a znížia tak deficit z 8.5 % v roku 2011 na 3 % v budúcom roku.Zatiaľ však opatrenia nie sú schválené a nepodarilo  sa úplne presvedčiť investorov. Výpožičné náklady Španielska sa tak začali zvyšovať. Výnos kľúčových 10-ročných dlhopisov sa aktuálne na sekundárnom trhu pohybuje na úrovni  5.93 %, čo je v rozpätí voči kritériám nemeckých dlhopisov o 4.26 percentuálneho bodu. Dlhodobý 7 % výnos je považovaný za neudržateľný a môže znamenať pre Španielsko nasledovanie Grécka, Írska a Portugalska pre žiadosti o finančnú výpomoc.

 

Zdieľať
Komentáre