Som človek sociálny a som IN

Kontakty, vzťahy, priatelia a profily – jednoducho sociálne siete.  Zdá sa, že byť sociálny je dnes “in”. A preto aj IN (Investičné Noviny) musia byť sociálne. A to veru sme, prikyvuje s úsmevom šéfredaktor.

Trend sociálnych sietí je naozaj unikátny, čo nám potvrdila aj niekdajšia IT konferencia, ktorej sme sa zúčastnili. Preto sme si povedali, že ak je človek sociálny, a sociálny je dnes in, mal by byť aj IN :)

Mohutnosť slova SOCIAL je cítiť z každej strany. Spoločnosti, ktoré tieto SOCIALnetworky priniesli na svet,  dosahujú doslova bizarné hodnoty. Jednoduchý príklad: Stačí sa pozrieť na „majstra“ v tejto oblasti, svetoznámy Facebook.  100 miliárd dolárov, presne na toľko sa odhaduje Zuckerbergov vynález. S uvedenou predpokladanou hodnotou by bol Facebook 2-krát drahší ako najväčší konštruktér počítačov na svete – Hewlett Packard. A to si zoberme, že v najľudnatejšej krajine sveta – v Číne je  Facebook zakázaný.

Neznamená to, že Čínu slovo SOCIAL obchádza. Čínska sieť Qzone je podľa nedávnej švajčiarskej štúdie  z pohľadu hodnoty hneď za Twitterom. A to nie je všetko. Pozícia Číny sa má v sociálnom merítku zlepšovať, nakoľko sa plánuje fúzia YouTube + 2 čínske videoportály.

Tooooľko peňazí a tooooľko očakávaní 

Neprajníci či pesimisti tvrdia jedno: Bublina, tínedžerský produkt, ne-potenciálne atď.. Napriek tomu sa do týchto „sociálnych bublín“ vkladajú nemalé peniaze, pričom je samozrejmé, že každý investor očakáva určitú návratnosť. Opäť jednoduchý príklad: Minulý rok vrazila investorská skupina, ktorá sa už podieľa na viacerých významných internetových spoločnostiach ako Facebook, Groupon a Zynga do služby Twitter až 800 miliónov dolárov. Myslíme si, že takáto nemalá finančná injekcia nepredpokladá čoskorý zánik danej služby.

Investičné Noviny si Twitter obľúbili. Služba krátkych správ v podobe modrého vtáčika sa nám páči svojou ľahkosťou, pričom pípnuť si tu môže ozaj každý (pridaj sa k nám na twitteri)A nespí ani Facebook, ktorý len nedávno avizoval fúziu so sieťou Instagram či nové dátové centrum v Európe. Podľa tohto môžeme povedať, že sociálne siete sa tu ešte nejaký čas chystajú pobudnúť (pridaj sa k nám na facebooku).

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre