Microsoft prekvapil aj odborníkov z Wall Street

Tieto výsledky podporujú optimizmus okolo najväčšieho svetového výrobcu softvéru, ktorý pripravuje novú verziu Windows tabletov na konci tohto roka. Chystá sa tak urobiť dieru medzi spoločnosti Apple a Google.

“Výsledky boli ešte lepšie ako sme očakávali,” povedal Rick Sherlund, analytik spoločnosti Nomura Securities. Celkový rast tržieb sa zvýšil o 6 % pred novým produktovým cyklusom, ktorý by mal prísť okolo októbra.

“Microsoft – ktorého akcie dosiahli 4-ročné maximum 32.95 $ za akciu v posledných mesiacoch – nepovedal, kedy bude Windows 8 sprístupnený. Najviac očakávame nové zariadenia, ktoré ponúknu alternatívu k Apple iPadom. Nový Windows Smartphone sa očakáva, že vyjde približne v rovnakom čase. Spoločnosť so sídlom v Redmonde- Washington, vykázala vo fiškálnom treťom štvrťroku zisk 5.11 miliardy $, alebo 60 centov na akciu, v porovnaní s 5.23 miliardy $, alebo 61 centov na akciu, vo štvrťroku predchádzajúceho roka.

X-boxom sa už tak nedarí

Priemerný odhad zisku analytikov bol 57 centov na akciu, podľa Thomson Reuters. Tržby vzrástli o 6 % na 17.41 miliardy $, vedené silným dopytom po svojich produktoch. Analytici očakávali tržby 17.18 miliárd $.Predaj osobných počítačov po celom svete vzrástol o 1.9 % v prvom štvrťroku. Bolo to lepšie než sa očakávalo na trhu v dôsledku nedostatku pevných diskov z Thajska a náporu konkurenta Apple iPad. To pomohlo spoločnosti Microsoft, ktorá dodáva operačný systém pre 90 % osobných počítačov, aby si mohla pripísať 4 % nárast predaja produktov Windows.

Na druhej strane, Microsoft vykázal štvrťročnú stratu v dôsledku klesajúcich predajov konzoly Xbox a zvýšenia výskumných a marketingových nákladov  na vývoj nového Windows Smartphone.Tradičný predaj hracích konzol sa znížil vo všetkých oblastiach v tomto roku – čo sa dotklo Microsoftu, Sony a Nintenda, potom čo Apple iPad a ďalšie tablety ovládli veľkú časť lukratívneho trhu. Akcie Microsoftu vzrástli na 31.87 $ na Nasdaq.Akcie dosiahli už 20 % nárast v tomto roku, keď prekonali 16 % zisk technického indexu Nasdaq a 10 % rast Standard & Poors 500.

Microsoft a tí druhí…

Avšak je to stále pod úrovňou ako pred 10 rokmi. Investori sa obávajú, že Microsoft nebude schopný konkurovať spoločnostiam Apple a Google v on-line a mobilných technológiách. Trhová hodnota Apple je teraz dvakrát väčšia než spoločnosť Microsoft a jeho predaj iPhone za posledný štvrťrok presiahol celkové príjmy spoločnosti Microsoft. Microsoft je jednou z najlacnejších veľkých technologických akcií, kde sa cena pohybuje okolo 10.7 násobku očakávaných ziskov na nasledujúcich 12 mesiacov.

 

Zdieľať
Komentáre