EUR/USD: Čo nás čaká budúci týždeň?

Je zjavné, že zajtra budú trhy tráviť výsledky dnešných volieb v Grécku. Najnovšie prieskumy verejnej mienky ukázali, že z dnešných volieb by víťazne mala vyjsť Tsiprasova anti-úsporná SYRIZA, ktorá podľa ekonómov môže destabilizovať záchranný proces Grécka.

Ak by ale došlo k prekvapivému víťazstvu Novej Demokracie, čo je politická strana súčasného premiéra Antonisa Samarasa, euro by zareagovalo posilnením.

V pondelok je okrem toho na programe nemecký index IFO, ktorý vyhodnocuje podnikateľskú klímu v najväčšej ekonomike eurozóny. Predpokladá sa, že v januári indikátor posilní z decembrových 105,5 bodu na 106,7 bodu. Odborníci upozorňujú, že za zlepšením podnikateľskej dôvery môže stáť lacná ropa a slabé euro, ktoré zvýhodňuje nemeckých exportérov.

Počas ďalších dní bude na programe viacero ostro sledovaných makroekonomických údajov, ako napríklad nemecká spotrebiteľská dôvera (v stredu), nemecký index spotrebiteľských cien či nemecká nezamestnanosť (štvrtok).

Makroekonomický kalendár sa oplatí sledovať aj v piatok. Zverejnené budú maloobchodné tržby v Nemecku, vývoj spotrebiteľských cien v Španielsku či spotrebiteľské výdavky vo Francúzsku.

Každopádne treba mať na pamäti, že ECB tento týždeň rázne prekonala očakávania, keďže namiesto predpokladaných 500 miliárd eur do systému naleje vyše bilióna. Táto skutočnosť bude naďalej nahrávať medvedím investorom. V kombinácii s výsledkami gréckych volieb môžeme byť opäť svedkami zvýšenej volatility.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre