Banke JP Morgan Chase sa očividne darí!

Zlepšenie úverových podmienok pre spotrebiteľov a pokračujúci dopyt po nových pôžičkách  od podnikov a domácich kupujúcich. To je hlavný dôvod, prečo banka JPMorgan Chase dosiahla neočakávaný rast svojich tržieb.

Ako americká banka uviedla, v prvom štvrťroku 2012 zarobila 1.31 $ na akciu, v porovnaní s 1.28 $ na akciu v rovnakom období pred rokom. Na základe tohto hlásenia jej príjmy vzrástli o 6 % na 26.7 miliardy dolárov z 25.2 miliardy dolárov. Kým zisk na akciu bol rastúci, čistý zisk  banky mierne poklesol na 5.4 miliardy $ z 5.6 miliardy $ oproti minulému  roku.  Rozdiel bol spôsobený spätným odkúpením vlastných akcií na burze, ktorý znížil počet akcií o 4 % v porovnaní s minulým rokom. Analytici očakávali, že  JPMorgan zarobí  1.13 $ na akciu a príjmy odhadovali na 24.7 miliardy $.

Kto umí, ten umí

Spoločnosť ťažila najmä zo zlepšenej činnosti na kapitálových trhoch, z oživenia spotrebiteľských úverov a pôžičiek firmám. Niekoľko maklérskych firiem zvýšilo svoje ratingy na akciách JPMorgan za posledné týždne, keď jej akcie prudko vzrástli na 44.84 $ v porovnaní s 33 $ v decembri minulého roka. Na rozdiel od svojich konkurentov, ako sú Citigroup a Bank of America, JPMorgan Chase prešiel finančnou krízou v roku bez väčšej ujmy a to aj napriek veľkým hypotekárnym stratám. Minulý mesiac banka získala povolenie od Federálneho rezervného systému, aby mohla zvýšiť svoju dividendu a spätne odkúpila svoje akcie. Avšak JP Morgen a ďalšie veľké banky sa stretávajú s pomalým rastom príjmov a nové federálne predpisy vyžadujú ďalšie poplatky od svojich zákazníkov. Hypotekárne záväzky aj naďalej spôsobujú záťaž na zisku, s pridaním 2.5 miliardy amerických dolárov rezerv na pokrytie nákladov súdnych sporov, čo znižuje zisk banky o 39 centov na akciu. Suma vyčlenená na náhradu škody klesla na 2.9 miliardy $ z 3.29 miliardy $ v roku 2011. Počet zamestnancov klesol z 26 494 na 25 707 zamestnancov. Na základe týchto údajov priemerná náhrada škody klesla o 112 800 $ v porovnaní s 124 300 $ z pred minulého roka.

Zatiaľ to funguje

Výsledky za prvý štvrťrok zahŕňali niekoľko jednorazových položiek  vrátane 1.8 miliardy $ zisku zo zníženej rezervy stratových úverov, ktoré pridali  28 centov na akciu k zisku. Jeho súčasťou je aj 1.1 miliardy $ zisk z konkurzného vyrovnania, spojeného  s obstaraním Washington Mutual, ktorý tak zvýšil zisk o 17 centov. Banke JPMorgan pomohol rast v mnohých zo svojich podnikov, keďže spotrebitelia postupne začali míňať viac a podniky zvýšili pôžičky. Veľkoobchodné úvery vzrástli o 23 % viac ako v rovnakom období minulého roka. Predaj kreditných kariet vzrástol o 12 % a hypotéky vzrástli o 33 %.  Vklady v pobočkách  vzrástli o 8 %. Nárast hypotekárnych žiadostí pomohol otočiť  nepriaznivý výsledok z minulého roka so stratou 400 miliónov dolárov v porovnaní so ziskom 1.75 miliardy dolárov  v tomto roku. „Nikto nevie čo nám prinesie budúcnosť, ale momentálne je naše podnikanie v dobrom stave,” uviedol Jamie Dimon –  riaditeľ JP Morgan Chase.

 

Zdieľať
Komentáre