Tak toto bol čierny deň Nokie!

Cez rozsiahle ofenzívy sa nedarí spoločnosti Nokia vymaniť z krízy. V stredu boli Fíni nútení priznať, že v prvom a zrejme aj v druhom kvartáli tohto roka vykáže Nokia z hlavnej činnosti stratu. Zisková marža tak v 1. kvartáli bude mínus 3 percentá, miesto predpokladaných mínus dve až plus 2 percentá. Po oznámení klesli akcie fínskej spoločnosti o 18 %. Hororom však nie sú len červené čísla!

Ako v stredu spoločnosť oznámila, nevydaril sa ani trhový štart jej nositeľa nádeje – Smartphone Lumia 900. V nedeľu na americkom trhu predstavený smartphone Lumia 900 trpí softvérovou chybou a môže stratiť dátové pripojenie. Podľa údajov koncernu, by sa mal do 16. apríla dodať softvér, ktorý chybu odstráni.

Zhasnutý motor a ťažká pozícia

Najlepšie to asi vystihla analytička zo spoločnosti Gartner: „Je to ako na začiatku pretekov, kde na vás všetci upriamujú pohľad a vám jednoducho zlyhá motor“. Európsky výrobca je z pohľadu obratu aj naďalej svetovým lídrom mobilných telefónov, avšak v segmente smartphonov už dlhšiu dobu tratí, za čo môže najmä nevýhodné postavenie na trhu v USA.

Odborníci to opisujú ako katastrofa: „Pozícia Nokie je veľmi ťažká“, hovorí analytik z WestLB. Pre zvrátenie tohto trendu sa výrobca z Fínska rozhodol prejsť na operačný systém od Microsoftu. Systém Windows Mobile získal už niekoľko ocenení, a môže tak hrdo konkurovať zabehaným systémom od Apple či Google. Celosvetový predaj by mal začať už v lete. Uvidíme, či sa Nokia vymaní z pazúrov smoly.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre