Čo má pre nás nové béžová kniha?!

Ako je obsiahnuté v hospodárskej správe Federálneho rezervného systému, ekonomika Spojených štátov rástla od polovice februára do konca marca „miernym až stredným tempom”. Správa centrálnej banky Spojených štátov, označovaná ako Beige Book, je publikovaná 8 krát v roku a je zostavená na základe reportov z 12 pôsobísk FED-u.

Ako uvádza správa, vývoj priemyselnej produkcie bol pozitívny – vo väčšine regiónov rástla. Radostné sú tiež jej krátkodobé vyhliadky.

FED má však obavy, že stúpajúce ceny benzínu a ropy negatívne ovplyvnia spotrebiteľské výdavky. Ako je známe, spotreba má na hrubom domácom produkte (HDP) Spojených štátov najväčší podiel. Jej pokles by tak negatívne ovplyvnil celkový produkt USA.

Ako ďalej správa uvádza, americký trh práce ostáva bezo zmeny. Dá sa povedať, že sklon spoločností k prijímaniu nových ľudí ostal pomerne vysoký. Niektoré okresy hlásili dokonca nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Celková inflácia bola mierna, rástli náklady na dopravu, čo je odrazom vysokých cien pohonných hmôt.

Finančné trhy si v súčasnosti lámu hlavu, aký post zvolí centrálna banka USA k menovej politike. Je nejasné, či FED pristúpi k tretiemu kolu kvantitatívneho uvoľňovania a napumpuje ekonomiku čerstvými peniazmi. Cieľom predchádzajúcich dvoch programov bolo nakopnúť realitný sektor USA a taktiež americký trh práce.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre