Nemecko hlási nečakaný nárast exportu!

Export tak vzrástol o 1.6 % od januára, kedy získal 3.4 % podľa Spolkového štatistického úradu vo Wiesbadene. Ekonómovia predpovedali pokles o 1.2 %, podľa prieskumu agentúry Bloomberg News.

Import vzrástol o 3.9 %. Nemecká ekonomika sa môže vyhnúť recesii v prvom štvrťroku vďaka poklesu nezamestnanosti na minimum za posledné dve desaťročia a podpore domáceho dopytu. Pritom sa vyrovnáva vplyv zahraničného predaja počas dlhovej krízy v Európe, kde Nemecko predstavuje hlavný exportný trh.

Obchodný a investičný segment vzrástol minulý mesiac po tom, čo Grécko dostalo druhú výpomoc a Európska centrálna banka „naliala“ viac ako 1 bilión € do bankového systému na zastavenie krízy. “Nemecký vývoz by mali ťažiť z oživenia globálnej ekonomiky,” hovorí Aline Schuiling, ekonóm ABN AMRO Bank v Amsterdame. “Napriek tomu, že ekonomika eurozóny je hlavným vývozným trhom, domáci dopyt bude hlavným motorom rastu v prvom štvrťroku, než zahraničný predaj neskôr v tomto roku.”

Prebytok obchodnej bilancie sa zvýšil na 14.7 miliardy € vo februári, oproti 13.2 miliardy € v januári. Prebytok na „bežnom účte“ Nemecka, zahrňujúce všetky obchodné odvetvia vrátane služieb, bol 11.1 miliardy €, pričom pred mesiacom dosahovala táto úroveň 9.5 miliardy €. Nemecké podniky sa spoliehajú na rýchlejšie rastúce trhy a na podporu predaja ak vlády zo Španielska a Francúzska obmedzia výdavky na zníženie rozpočtových deficitov. Medzinárodný menový fond predpovedá Európe 0.5 % pokles v tomto roku v porovnaní s plánovaným rastom o 1.8 % v USA a 7.3 % v rozvojovej Ázii.

Zdieľať
Komentáre