Koniec daňových únikov v Nemecku?!

Ak bude  táto zmluva schválená, Nemecku by to mohlo priniesť budúci rok 10 miliárd eur, podľa odhadov ministerstva financií. Zmluva vznikla na podnet dlhotrvajúceho sporu nemeckých štátnych príslušníkov, ktorí „skrývajú“ svoj zdaniteľný príjem v bankách v susednom Švajčiarsku. Nie je jasné koľko peňazí majú Nemci uložených vo Švajčiarsku. Pôvodná dohoda spočívala v prijatí prísnejších podmienok, ktoré budú uložené pre daňových neplatičov.

Hoci niektoré zmeny boli vykonané, vodca stredoľavých sociálnych demokratov (SPD) – Sigmar Gabriel a povedal: “Druhýkrát táto zmena neprejde, pretože SPD s tým nebudú súhlasiť.” Taktiež uviedol,že ubehlo príliš veľa času, aby daňoví neplatiči mohli presunúť svoje aktíva do iného daňového raja. Hlavný problém zostáva aj naďalej nevyriešený – daňoví podvodníci ostanú nepotrestaní. Podľa prijatej zmluvy by Nemci, ktorí neprihlásili svoj majetok vo Švajčiarsku nebudú čeliť sankciám. Avšak musia vykonať jednorazovú platbu v rozmedzí 21% až 41%  zo svojej hodnoty. Táto hodnota je vyššia ako 19-34% z rozsahu ako sa pôvodne plánovalo. Švajčiarske banky čelia silnejúcemu tlaku medzinárodných vlád, kvôli snahe obnoviť dane v dôsledku finančnej krízy.

Schválenie tejto zmluvy by znamenalo, že v budúcnosti by švajčiarske orgány vyberali daň z prevodu platieb v Nemecku. Švajčiarsku by tak zaručilo minimálny príjem 2 miliardy eur, ale nemeckí úradníci tvrdia, že očakávajú až 10 miliárd eur alebo dokonca aj viac. Nemecké úrady by tiež získali širší rozsah informácií o účtoch nemeckých štátnych príslušníkov vo Švajčiarsku.

 

Zdieľať
Komentáre