Súboj o prezidenta Svetovej banky vrcholí

Skupina bývalých funkcionárov Svetovej banky napísala list na podporu nigérijskej ministerky financií, ako budúceho prezidenta tejto inštitúcie.

Podľa doterajšej tradície je post obsadzovaný kandidátom, ktorého predložia USA. Ním je tentoraz Jim Yong Kim. V otvorenom liste, 35 bývalých ekonómov a manažérov vyzýva, aby bol šéf banky vybraný podľa zásluh. Iná skupina ekonómov už skôr tento týždeň podpísala petíciu na podporu kolumbijského kandidáta Jose Antonia Ocampa.

Toto je prvýkrát od svojho vzniku, kedy si banka mala vyberať medzi viacerými kandidátmi. Vyberať sa bude spomedzi troch kandidátov. Nigérijskej kandidátky Ngozi Okonjo-Iweala, kolumbijského kandidáta Jose Antonia Ocampa a amerického nominanta Jim Yong Kima.

Najväčšími akcionármi sú Spojené štáty

Banka začne rokovania budúci týždeň a plánuje vybrať nástupcu odchádzajúceho prezidenta Roberta Zoellicka do 20. apríla, kedy začne jarné stretnutie s MMF. Trojitý boj o nového prezidenta priťahuje čoraz viac podporovateľov kandidátov.

Najväčším akcionárom banky sú USA, ktoré vždy vyberajú jej prezidenta. Európa a Japonsko majú 54% hlasov. Pritom v rámci neformálnej dohody má na oplátku Európa vedúce postavenie

v Medzinárodnom menovom fonde (MMF), ktorý je sesterskou inštitúciou Svetovej banky. V súčasnosti vedie MMF francúzska Christine Lagardeová (na snímke vpravo).

S týmto systémom sú však pochopiteľne nespokojné rozvíjajúce krajiny, ktoré tlačia na zmenu. Národy NRICS pracujú na tom, aby si vybrali svojho vlastného kandidáta. Postoj k tejto veci by mali zaujať do konca budúceho týždňa.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre