Zlato v KOCKE

Ak plánujete niekedy investovať do zlata, mali by ste si čo to o tomto vzácnom kove naštudovať. Platí predsa staré známe investičné pravidlo: „Neinvestuj do toho, čomu nerozumieš“ . Tento príspevok Vám prináša o zlate hneď niekoľko zaujímavostí.

Hneď na začiatok. Čo vlastne zlato je?

Zlato je vzácny kov, ktorého bod topenia sa nachádza pri teplote 1064 stupňov Celzia. Zlato disponuje niekoľkými vlastnosťami, ktoré boli a stále sú pre ľudí užitočnými. Taká tenučká vrstva zlata  dokáže výrazne ochrániť pred koróziou. Zlato je navyše skvelým elektrovodičom a využíva sa v mikroelektronike či počítačovom priemysle.

Aké množstvo zlata máme?

V rámci celej histórie ľudstva až po včerajší deň sa na svete vyťažilo celkom 166 600 ton zlata. Až dve tretiny z tohto objemu uzrelo svetlo sveta až od roku 1950. K januáru 2011 sa na zemi nachádza 51 000 ton zlata.  Za rok sa vyťaží približne 2500 ton. Tretina objemu sa vyťaží v troch krajinách – Prvá je Čína s 13,1 %, nasleduje USA a Austrália (obe krajiny po 9,1 %).

29 % zlata sa používa práve v oblasti investícií (forma mincí a drahých kovov). 59 % z objemu je použitých na výrobu šperkov a 12 % je použitých v priemysle.

Najväčšie trhy so zlatom?

Najväčším zlatým trhom na svete je India, kde sa fyzicky nachádza až 1059 ton zlatého kovu. S objemom 770 t. nasleduje Čína.  Pre porovnanie: USA drží 214 ton, Nemecko 154 ton zlata.

Najväčšími vlastníkmi tejto ušľachtilej komodity sú centrálne banky. Najväčšie rezervy drží centrálna banky USA (8100 t.) , nasleduje Nemecko (3 400 t.) a Medzinárodný menový fond (2 800 t.).

[poll id=”9″]

V septembri minulého roka dosiahlo zlato svoj historický rekord – 1923 dolárov/uncu. V porovnaní s dnešnou cenou si zlato z historickej hodnoty odpísalo už 20 %. Zdá sa, že investori dostali chuť na rizikové aktíva, ako napr. akcie.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

akcie znova padaju, ale povedať či zlato bude rásť je neisté.Inflácia nám stagnuje, Fed peniaze nepustí takže veľké dovody na rast zlata tu nevidím. Momentálne

sem tam robí problémy, no zlato je zlato, pokiaľ nepríde do hry nejaký nový kov z vesmíru, tak bude podľa mňa No. 1 stále.. :evilgrin:

pre mňa zlato už alivederdži. Japonsky jen, novozelandsky dolar..atd..to je pre mna bezpecie. A mozno aj britska libra