Hotovostná infúzia nebude. Finančné trhy plačú!

Nádej, že americká centrálna banka (FED) podporí ekonomiku čerstvými peniazmi sa čím dalej tým viac vytráca. Z protokolu z  posledného zasadnutia je zjavné, že FED už nepovolí mešec s peniazmi, čiže nepristúpi k ďalšiemu kolu uvoľňovania menovej politiky. Niektorí investori doteraz dúfali, že finančné trhy dostanú hotovostnú infúziu. Tá by akcie výrazne posilnila. Predaj však môže byť len dočasný, nakoľko sa očakávajú nové pozitívne dáta z ekonomiky USA. Index Dow Jones stratil 0,95 %, index S&P 500 je ľahší o 1,02 %. Najväčšie straty prischli akciám z finančného a komoditného sektora. V indexe Nasdaq 100 v stredu strácal internetový koncern Yahoo!, ktorý sa chystá prepustiť 2 – 14 tisíc pracovníkov. Týmto opatrením chce ušetri 375 miliónov dolárov.

Na juhu to opäť vŕzga

Akcie v stredu nepotešili ani dlhoví hriešnici, Španielsko a Taliansko. Ich aukcie vládnych dlhopisov nedopadli tak, ako by si viacerí priali. Pri vládnych bondoch Španielska s celkovým objemom 2,6 miliárd eur bola výnosnosť oveľa vyššia ako posledný krát. Experti sa pozerajú na hospodársky vývoj Španielska veľmi pesimisticky. Po tom, čo problém Grécka nateraz utíchol, sa ozýva vŕzganie z omnoho väčších ekonomík na juhu Európy.

Plač aj v Európe

V stredu zaplakali aj finančné trhy v Európe. Dôležité je pripomenúť, že Európska centrálna banka (ECB) ponecháva kľúčovú úrokovú sadzbu nezmenenú, teda na úrovni 1 %. Nemecký index DAX stratil 2,84 %, londýnsky index FTSE 100 si odpísal 2,30 % a parížsky index CAC 40 až 2,74 %. Vo Francúzsku výrazne poklesli akcie PSA Peugeot Citroen ( mínus 5,82)  a Renault. Španielsky akciový index IBEX 35 si z hodnoty odpísal 2,09 %.

Zahlasujte:

[poll id=”3″]

 

 

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre