Vaša 1000-ka po desiatich rokoch!

Predstavte si, že ste pred desiatimi rokmi uložili 1000 € do vami vybranej investície a čakáte, ako sa bude vaša voľba do dnešnej doby vyvíjať. V tomto príspevku vám vaše predstavy uľahčíme! Nižšie uvedený prehľad znázorňuje, ako by sa Vaša eurová 1000-ka zmenila, ak by ste sa rozhodli zainvestovať do nižšie uvedených investícií pred desiatimi rokmi!

[accordions title=”” active=1 event=”click” disabled=false autoheight=false]

[accordion title=”Čínske akcie (Shanghai B-index)”]

Čínska ekonomika v posledných rokoch rapídne rástla, avšak čo sa týka investícií, radosť tu až taká veľká nie je. Dôvody? Burzy v Číne sú veľmi citlivé na výkyvy a čínska mena (ako je globálne známe) je podhodnotená.

Zmena za desať rokov:  9,2 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 1092 eur

[/accordion]

[accordion title=”Nemecké akcie (index DAX)”]

Nemecký akciový index DAX zažil za posledných 10 rokov veľké turbulencie. Po veľkom krachu v rokoch 2001/2002 bola jeho hodnota 2400 bodov. Nasledovalo stúpanie k 8000 b.. Napokon prišla finančná kríza, ktorá z DAX-u strhala niekoľko tisíc bodov.

Zdá sa, že teraz sa akciový index DAX usadil pri 7000 bodoch. Odôvodnenia sú jasné – nemecká ekonomika stále rastie a finančné trhy disponujú vysokou likviditou od ECB.

Zmena za desať rokov: + 31,1 %.

Z 1000 eur by teraz bolo: 1311 eur

[/accordion]

[accordion title=”Akcie v USA (index Dow Jones Industrial)”]

Finančná kríza akciový index Dow Jones výrazne oslabila. Po krachu banky Lehman Brothers padol akciový index o 7000 bodov. Dow je však na ceste k ozdraveniu, a v súčasnej dobe sa nachádza na úrovni 13 000 bodov. V dolárovom vyjadrení sa akciový index z USA za 10 rokov zhodnotil o 60 %. Pre európskych investorov je nárast menší.

Zmena za desať rokov: + 22,7 %.

Z 1000 eur by teraz bolo: 1227 eur

[/accordion]

[accordion title=”Index EuroStoxx 50″]

Do indexu, ktorý zahŕňa 50 najväčších spoločností v Európe, sa dlhová kríza priam zahryzla. V porovnaní s nemeckým indexom (DAX) nemá tento barometer doslova žiadnu šancu.

Zmena za desať rokov: +1,5 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 1015 eur

[/accordion]

[accordion title=”Japonský index – Nikkei”]

Japonský akciový barometer – Nikkei, by investorom za posledných desať rokov nepriniesol nič. Naopak, dostal by ich do straty. Niet sa prečo čudovať, nakoľko ekonomika Japonska rastie horko-ťažko a štát je navyše vysoko zadlžený. Situácií nepomohla ani minuloročná katastrofa Tsunami.

Zmena za desať rokov: -9,8 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 902 eur

[/accordion]

[accordion title=”Rozvíjajúce sa ekonomiky – MSCI Emerging Markets”]

Rast v rozvíjajúcich sa trhoch je ohromujúci – najmä v Ázií a v Južnej Amerike. Kto by si pred 10-timi rokmi uložil svojich 1000 eur do indexu „zachytávajúceho“ akcie týchto krajín, dnes by mal v peňaženke takmer 3 tisícky.

Zmena za desať rokov: +172,4 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 2 724 eur

[/accordion]

[accordion title=”Zlato”]

Víťazmi môžeme nazvať tých, ktorí mysleli pred 10-timi rokmi na zlato. Zhodnotenie žltého kovu za toto obdobie predstavuje až 284 %. V dolárovom vyjadrení je nárast ešte lepší: +466 %. Najmä po finančnej kríze v roku 2009 sa mnohí rozhodli vložiť svoj kapitál do bezpečia. Voľba tak padla na „požierača“ inflácie – zlato. Len za posledné 3 roky sa cena zlata navýšila o 900 dolárov.

Zmena za desať rokov: +284,3 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 3 843 eur

[/accordion]

[accordion title=”Striebro”]

Zlato však našlo premožiteľa – Striebro. Cena tohto kovu vzrástla za posledných 10 rokov až o 400 percent. Po prepočítaní na dolár je nárast až o 630 %.

Zmena za desať rokov: +396,3 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 4963 eur

[/accordion]

[accordion title=”Ropa”]

Ropa je vzácnym a populárnym zdrojom. Svetová ekonomika je na nej závislá. Cenu tejto komodity poháňali nahor politické konflikty v poslednom období.

Zmena za desať rokov: +259,2 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 3592 eur

[/accordion]

[accordion title=”Káva”]

Káva patrí k najdôležitejším exportným statkom rýchlo sa rozvíjajúcich sa ekonomík. V Nemecku vypije jeden občan v priemere za rok až 6,6 kilogramov kávy. Spotreba kávy v Číne rastie ročne o 20 %. Burzoví špekulanti poháňajú cenu kávy ešte vyššie.

Zmena za desať rokov: +150,8 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 2508 eur

[/accordion]

 

[accordion title=”Nemecké dlhopisy”]

Ako obľúbené sú nemecké dlhopisy, ukázali posledné mesiace. Dopyt po nemeckých bondoch bol nedávno tak vysoký, že výnosnosť bola záporná. Pod hrozbou dlhovej krízy vidia investori v tejto investícií bezpečné útočisko.

Zmena za desať rokov: +69,7 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 1697 eur

[/accordion]

[accordion title=”Firemné dlhopisy – Citigroup World BIG Corporate Index”]

Dopyt po firemných dlhopisoch rastie. 5-ročné dlhopisy veľkých spoločností ako je Siemens, BMW dosahujú v súčasnosti dvojpercentný výnos.

Zmena za desať rokov: +38,9 %

Z 1000 eur by teraz bolo: 1389 eur

[/accordion]

[/accordions]

 

 

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre

keby som si pred 10 rokmi kupil nemecky 10-rocny dlhopis tak uz by som ho mal splateny a z toho pohybu nahor by som mal velke one

A ked to ocistime o inflaciu tak máme čo? Reálna hodnota 1227 je pod úrovnou pôvodnej investíce. Zarobil kto? maklér na poplatkoch. Super biznis.

pozrite si napr. TAM alebo ING, takze bud su tam neschopni ludia, alebo obchoduju na marse…

Pánové, je vidět že co se drahých kovů týče jste amatéři :) Dříve než budete plácat nesmysly o bublinách a ostatních věcech, které soudíte jen dle pohybu cen, tak si prostudujte: 1. Historický pohyb cen, 2. Zlatý a stříbrný standart, 3. Nabídku a poptávku 4. Využití kovů, 5. Investice do těžby, 6. Těžební náklady, 7. Geopolitickou situaci a chování centrálních bank či vlád v rezervní politice, 8. Stav M2, 9. Střídání supercyklů, 10. Nastávající změna finančního systému, který přestává být v aktualní formě udržitelný., atd.. pak mi tady povídejte co je bublina a co není. Korekce není splasknutí bubliny. Vzpomeňte na 70. léta, kdy zlato šlo z 35 USD na cenu přes 200 USD aby poté šlo 50% dolů. A poté šlo ze 100 dolarů přímo na 850 dolarů. Bublina je trh nepodložený fundamenty a k tomu mají drahé kovy ještě dlouhou cestu. jinak Bartre podívej se na zhodnocení v 70. letech – 600% je uplně nic, tam to šlo do tísíců procent u některých komodit – třeba zlato, ale ještě daleko více třeba cukr.

ľudia radi komentujú to, čomu moc nerozumejú..to je normálne :) asi sem budem chodiť častejšie, keď sa začínajú zapájať i praví odborníci :)

čo sa týka bubliny drahých kovov, tak si myslím, že žiadna korekcia nebude.. prečo by mala byť?

Gerta – zdá sa ti normálne, aby vzrástlo striebro za 10 rokov o 600 % :D

striebro ma teda milo prekvapilo… jeho najlepšie roky života však už má podľa mňa za sebou :silly:

Každá bublina splasne – pri drahých kovoch očakávam do 2 rokov silnu korekciu…