Američania míňajú viac! Akcie v zelenom

Dáta zo Spojených štátov dnes dopadli zmiešane. Pod očakávaniami  zakončil Chicagský PMI index, ktorého hodnota 62,2 bodov zaostala za očakávaniami (63 b.).

O 14:30 boli vyhlásené čísla o príjmoch a výdavkoch občanov USA, z ktorých vychádza, že rast výdavkov bol vyšší ako rast príjmov. Spotreba je najvýznamnejšou zložkou hrubého domáceho produktu USA. Vyššie výdavky tak znamenajú pozitívny signál pre ekonomiku USA. Osobné príjmy vzrástli o 0,2 % a spotrebné výdavky o 0,8 %. Očakávania ekonómov predstavovali nárast príjmov o 0,3 % a nárast výdavkov o 0,6 percent.

Priaznivý vývoj zaznamenala aj spotrebiteľská dôvera v USA za mesiac marec. Index spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 0,9 bodu na 76,2 bodov. Ide o veľmi dobrý výsledok, nakoľko očakávania analytikov predstavovali len 74,7 b.. Dôvera spotrebiteľov rástla aj napriek zvýšeným cenám ropy, nakoľko je vidieť oživenie na trhu práce a na strane príjmov.

Radosť pre investorov prinieslo aj dnešné stretnutie Euroskupiny. Ministri financií eurozóny sa dohodli na navýšení záchranného fondu na 800 miliárd eur. Na okraj stretnutia v Kodani to oznámil rakúsky minister financií – Maria Fekter.

K 19:30 rastú všetky akciové indexy z Wall Street. Nemecký akciový index DAX dnes rástol o 1,04 %, parížsky CAC 40 si pridal 1,26 % a londýnsky akciový index FTSE 100 rástol o 0,46 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre