Sú akcie Apple iRacionálne?

Nový iPad, ktorý bol predstavený 16. marca, patrí medzi najpopulárnejšiu verziu tabletu doteraz. Apple z nich predal 3 milióny kusov behom štyroch dní. Napriek tomu sa niektorí kupujúci na diskusných fórach vyjadrili, že má tendenciu sa rýchlo zohrievať. Podobná diskusia existuje o akciách Apple. Cena akcií spoločnosti vzrástla o 83% v uplynulom roku a takmer o 50% v súčasnom roku. Apple tak v súčasnosti patrí medzi najväčšie spoločnosti na svete, podľa trhovej kapitalizácie s hodnotou 565 miliárd $. Podarilo sa mu tak prekonať Exxon Mobil, ktorého hodnota je „iba“ 408 miliárd $. Od začiatku tohto roka pridal už 187 miliárd $ k jeho hodnote, ktoré môžeme zhruba prirovnať k spoločnostiam ako Procter & Gamble, Johnson & Johnson a Wells Fargo.

Akcia, ktorá velí indexom

Hodnota Apple je tiež väčšia ako je objem celého amerického maloobchodného sektora. To predstavuje 4,5% indexu S&P 500 a 1,1% globálneho akciového trhu. Niektorí bankoví analytici začali hlásiť americké korporátne zisky bez prítomnosti Apple, pretože spoločnosť vraj skresľuje výsledky. Za štvrtý štvrťrok sa očakáva, že zisk vzrástol o 6,7% od predchádzajúceho roka pre firmy v S&P 500, avšak tento zisk je oveľa skromnejší – 3,6%, v prípade neúčasti  Apple.

Zhruba tretina všetkých hedgeových fondov vlastní akcie Apple, vrátane veľkých mien ako SAC Capital a GreenLight. Niektorí dosiahli veľmi veľký obchod. Citadela má 5.1 miliardy $  podiel v spoločnosti Apple (od 31. decembra 2011) čo predstavuje približne 12% z jeho akciového portfólia.

Akcie dosiahli zisk už v tomto roku, a to nielen za pomoci akcionárov, ale tiež rozšírením celého akciového trhu. Spoločnosť Apple je zodpovedná za viac ako 10% nárast indexu S & P 500 v tomto roku  a „na svedomí“ má aj 39 %-ný zisk indexu NASDAQ 100. Žiadne iné akcie nevzrástli tak rýchlo aby mohli ovplyvňovať ekonomické indexy.

Lákadlo menom „dividenda“

Cena akcií stále rastie. 20. marca, deň po tom, čo spoločnosť Apple oznámila, že by použila niektoré prostriedky (odhaduje 97,6 miliardy $ na konci roka 2011) na štvrťročné dividendy a 10 miliárd $ na spätné odkúpenie akcií, jeho akcie skončili v rekordných 605,96 $. Je to prvýkrát za 17 rokov, keď bude Apple vyplácať dividendy. Dividendové fondy, ktoré neboli predtým považované za investície do Apple, sa môžu hromadiť a potenciálne tak tlačiť ceny ešte vyššie. Väčšina analytikov naďalej presadzuje akcie spoločnosti. Niektorí tvrdia, že čoskoro môžu dosiahnuť hodnotu až 1 trilión $.

Čítaj viac na  Apple odhalil plány, kde minie desiatky miliárd 

Apple prerazil na trhoch osobných počítačov a smartphonoch trhoch a môže tak prilákať milióny viacej zákazníkov na rozvíjajúcich sa trhoch ako je Čína a Brazília. Zostáva tu ešte otázka, či je Apple schopní vyvinúť aj ďalšie inovácie po smrti jeho „kúzelníka“ S. Jobsa, ktorý zomrel vlani v októbri. Avšak uvedením nového iPadu na trh tieto obavy trochu opadli. Apple sa chystá vstúpiť aj do nových oblastí, ako je televízia a mobilné platby. Spoločnosť stále disponuje s veľkým objemom peňazí, ktoré chce investovať do nových produktov a môže tak odvrátiť prípadne hrozby.

Bublina?

Podľa dátovej analýzy firmy Horace Dediu of Asymco, ktorá odhaduje, že aj po výplate dividend a spätného odkúpenia akcií môže Apple ešte do konca roku 2012 zarobiť viac než 35 miliárd $ čo by bolo viacej ako na konci predchádzajúceho roka. Podľa prognóz Morgan Stanley by príjmy Apple mali vzrásť najmenej o 51% vo fiškálnom roku 2012 a o 23% v roku 2013. Niektorí analytici sa domnievajú, že akcie Apple smerujú do „bubliny“. Z 54 analytikov, ktorí sledujú akcie Apple je len jeden za predaj akcií, podľa agentúry Bloomberg. Robert Shiller – ekonóm a autor knihy “Iracionálne neviazanosti” sa domnieva, že “citová väzba” k príbehu Apple a rýchly nárast akcií pripomína tzv. bublinu. „Predpokladá sa, že táto  bublina sa môže ešte zväčšovať, pretože nárast akcií nemusí byť ešte na  konci, ale ja by som svoje peniaze neinvestoval do Apple,” tvrdí Shiller.


xtb
Zdieľať
Komentáre