Najväčší producent ropy bude bojovať s jej cenou

Celosvetovo najväčší producent ropy – Saudská Arábia chce bojovať s rastúcimi cenami ropy. Chce tak urobiť zvýšenou produkciou, ktorá ceny ropy stlačí nadol. K tomu má aj naďalej slúžiť rozširovanie vývozu do USA a aktivovanie opustených ropných polí. Informuje o tom Financial Times, pričom sa odvoláva na vládu Saudskej Arábie.

Kráľovstvo chce ceny ropy vrátiť opäť na „férovú úroveň“, cituje denník vládne rozhodnutie. Za cieľ si krajina stanovila cenu 100 dolárov za barel ropy (159 litrov). V súčasnosti stojí barel severomorskej ropy (BRENT) 124 dolárov a americká WTI ropa viac ako 107 dolárov za barel.

Podľa nemeckej Commerzbank sa dodávky ropy do USA v posledných týždňoch masívne navýšili. Komoditný experti to odvodzujú z dát  Energetického úradu USA – EIA. Za prvých 10 týždňov tohto roka vzrástol vývoz ropy do USA v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom o 25 % na 1,5 milióna barelov za deň. To je najviac od polovice roku 2008.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre